Supermaan zichtbaar in de regio

DOKKUM - Woensdag 8 april om 6 uur ‘Volle Maan’, het moment dat ‘ie recht tegenover de zon staat en daarom voor 100% wordt verlicht.

Die combinatie – maan in perigeum én Volle Maan binnen één dag – wordt ook wel supermaan genoemd. Perigeum is dat de maan in zijn elliptische baan ‘het dichtst bij de aarde staat’. ongeveer 8,5 uur eerder. En dat was dus dinsdagavond rond 20.00 uur en woensdagochtend rond 04.00 uur. De afstand tussen de middelpunten van aarde en maan bedraagt tijdens het perigeum 356.907 km, de kleinste afstand tussen de twee hemellichamen in 2020. Het gevolg is dat de maan groter aan de hemel is, vergeleken met een gemiddelde maan is de maan 8% groter. Op 16 oktober komt de maan bijna even dichtbij (afstand dan: 356.912), alleen dan is ‘t geen Volle Maan, maar Nieuwe Maan, als de maan tussen aarde en zon in staat. En woensdag 8 april dus Volle Maan, hetgeen om 04.35 uur ‘s nachts is. Vanochtend mooi te zien in Ternaard en Dokkum in Noardeast-Fryslân.

Bote Sape Schoorstra maakte deze foto's van de supermaan in Dokkum op woensdagochtend om 06:30 uur. Locatie De Zijl, De Helling en Parksterbolwerk.