Reeën weer vaker slachtoffer in het verkeer

HARKEMA - Automobilisten moeten in deze periode extra letten op overstekende reeën. Fotograaf Fokke Ophuis vond vanochtend weer een jong wild-slachtoffer op de Turfloane onder Harkema.

In het begin van de lente verplaatsen reeën zich wat meer, zowel in de ochtend als in de avond. Dat leidt dan ook tot de jaarlijkse piek in het aantal fatale aanrijdingen met reeën. Jaarlijks komen in Nederland ongeveer tienduizend reeën om in het verkeer.

Op zoek naar leefgebied

In het voorjaar gaan de reeën terug naar hun eigen territorium, nadat ze in de winter vaak in groepen bij elkaar leefden. De oude reebokken verjagen de jonge reebokken, waardoor die op zoek gaan naar een eigen leefgebied. Daarbij steken ze geregeld wegen over, vooral in de schemerperiodes of de nacht.

Met name bij mist en bij onoverzichtelijke bermen met veel begroeiing is het vrijwel onmogelijk om op tijd te reageren op een overstekend ree. Het beste advies is dan ook om minder hard te rijden en extra alert te zijn. Uitwijken is nooit de oplossing, vooral niet als er bomen langs de weg staan.

Schade

De gemiddelde financiële schade voor een automobilist bedraagt zo’n 2500 euro. Dieren die in het wild leven, zoals herten en wilde zwijnen, hebben geen eigenaar. Er is dan ook geen aansprakelijke partij om aan te kloppen voor een schadevergoeding. Bij sommige autoverzekeringen is het mogelijk om de schade te claimen. In de polisvoorwaarden staat of dit soort schades wordt gedekt.

Wie een aanrijding heeft met ‘groot’ wild dient contact op te nemen met de politie (0900 8844). Je mag namelijk een dier niet onnodig laten lijden. De politie zal de faunabeheerder inschakelen om het gewonde dier op te sporen of het overleden dier op te ruimen.