Gratis concert voor cliënten en begeleiders van J.P. van den Bent De Dellen

SURHUISTERVEEN - Bij veel zorginstellingen wordt in deze coronatijd opgetreden door artiesten, als dank voor de inzet van de verzorgers. Vanmiddag was er een concert bij de J.P. van den Bentstichting aan de Dellen.

Het concert was georganiseerd door bewoonster Froukje de Boer, die zelf dol is op zingen en daarom ook optrad. Zij regelde daarnaast ook de optredens door Hermina Noordstra en Baukje Nap-Durksma, die belangeloos vanuit Harlingen kwamen, samen met hun geluidsman Etsko Nap. Op het repertoire stonden vooral gezellige nummers, waaronder veel Nederlandstalig, maar ook ‘coronahits’ als You Never Walk alone. ,,Ik ha wol faker optreden, ek al in kear by de Profronde’’, vertelt Froukje trots.

Verzetje

Het optreden was niet alleen bedoeld als bedankje en hart onder de riem voor de begeleiding, die 24/7 actief is voor de negentien bewoners van de Stichting, maar ook als verzetje voor de cliënten en hun seniorenburen in het andere deel van het complex. De artiesten zongen op het parkeerterrein tussen de flats en daardoor hadden de toeschouwers vanuit hun appartementen of vanaf de balkons rondom een goed zicht. ,,Het was echt een gezellige middag’’, vertelt begeleider Bert Pater.

En die gezellige middag was een mooie opsteker voor de bewoners, want het coronavirus is heel vervelend voor hen, zegt Bert Pater. ,,Je kunt hen heel goed uitleggen dat ze thuis moeten blijven omdat ze anders ziek kunnen worden, maar ze hebben behoefte aan meer duidelijkheid. Ze vragen ons wanneer dit klaar is, maar dat weet natuurlijk niemand. Omdat de cliënten nu niet naar de dagbesteding kunnen, maar ook niet samen activiteiten mogen ondernemen, is vooral verveling een heel groot probleem.’’

Ouders

,,Een ander groot probleem is er voor de ouders. Die mogen hun kinderen nu niet bezoeken en dat is natuurlijk vreselijk. Onze bewoners moeten in hun eigen appartement blijven. Wij proberen de aandacht in deze tijd zo goed mogelijk te verdelen, maar er is om risico’s te vermijden juist minder personeel. Daarom, dit moet niet al te lang duren.’’