Wat deed de schildering op de vuurtoren hier?

AMELAND In 2020 wordt kunst in de openbare ruimte op een voetstuk geplaatst met de hashtag #watdoetdathier. Er staan in heel Nederland bijzondere kunstwerken, zoals de schildering op de vuurtoren op Ameland, maar we lopen er dagelijks aan voorbij. Vraag jij je weleens af wat dat kunstwerk hier eigenlijk doet?

Kunst is een vertrouwd onderdeel geworden van het straatbeeld, maar we staan er zelden echt bij stil. We lopen voorbij het standbeeld in het park of rijden langs het kunstwerk op de rotonde zonder dat we het doorhebben. Openbare kunst is overal, ook in onze gemeente, maar #watdoetdathier?

De vuurtoren

Voor de Kunstmaand met het thema ‘Over de horizon’ nam kunstenares Rachel van Balen de vuurtoren onder handen. Ze schilderde duikers die zwommen tussen de walvissen, bruinvissen en zeehonden, dieren die zich allemaal af en toe in de Noordzee of Waddenzee laten zien. De herkenbare rood-witte lijnen werden nu ingezet als sonar-cirkels.

De vuurtoren was hard toe aan een nieuwe laag verf, maar voor de tussentijd mochten mensen genieten van de schildering. Ook aan de binnenkant zijn kunstwerken te zien, uit binnen- en buitenland.

#watdoetdathier

Waar staat bij jou in de buurt een kunstwerk? En wat vind je ervan? Stichting BK-informatie verzamelt via Twitter, Facebook, Instagram en de website zo veel mogelijk foto’s en verhalen van publieke kunstwerken overal in Nederland. Wat heeft het kunstwerk in de afgelopen jaren meegemaakt? Wordt het goed onderhouden of is het een hangplek geworden? Wat denk je dat het betekent? Onder de hashtag #watdoetdathier vertellen we samen wat kunstwerken hier doen. Ga naar www.watdoetdathier.nl en meld een kunstwerk aan bij jou in de buurt.