Buurtbewoner over vondst in Ferwert: vroeger state en terp op deze plek

De menselijke botresten die zaterdagmiddag bij graafwerkzaamheden onder een oprit aan de Foswerterstrjitte in Ferwert zijn gevonden, zijn minstens een eeuw oud.

Dat heeft het Nederlands Forensische Instituut (NFI) zondag vastgesteld. Mogelijk stammen de botten zelfs uit de middeleeuwen. De resten en het onderzoek zijn door de politie overgedragen aan een niet nader genoemde archeologische organisatie.

Lees ook | Menselijke botten gevonden in oprit van een huis in Ferwert

'Net earder heard'

Buurtbewoner Pieter Reidsma merkt op dat rond de bewuste plek in Ferwert vroeger een state en een terp hebben gestaan, na Hegebeintum de hoogste van Friesland. Die terp is tussen 1907 en de Tweede Wereldoorlog handmatig afgegraven, vertelt hij. ,,Myn pake wie terpbaas.”

De vruchtbare grond werd voor de akkerbouw gebruikt. Dat er nu menselijke resten zijn gevonden, verbaast Reidsma. ,,By it bouwen fan huzen hjir ha ik net earder oer soks heard.”

Een meter diep

De botresten zijn van één persoon, meldt politiewoordvoerder Anthony Hogeveen. Volgens een woordvoerder van het NFI zijn er ook resten van een grafkist gevonden en zijn er in de omgeving van Ferwert eerder graven uit de middeleeuwen gevonden.

Op de vindlocatie woont een jong gezin dat de hele tuin rond het huis op de schop heeft. De botten zijn volgens de politie op ongeveer een meter diep aangetroffen bij graafwerk voor het riool.

Onder de oprit was al jaren niet gegraven, hadden de bewoners verteld. De recherche zag zaterdag al dat het om oude botten ging, vertelt Hoogeveen. Dat werd een dag later door het NFI bevestigd.