Fryske Krite Bûtenpost en Naomi Verbunt winnen cultuurprijzen Achtkarspelen

BUITENPOST - Toneelvereniging Fryske Krite Bûtenpost en fotografe Naomi Verbunt uit Twijzel zijn de winnaars van de cultuurprijzen 2020 in Achtkarspelen.

Dit werd vrijdagavond bekend gemaakt in De Kruidhof in Buitenpost. ,,Ien kear yn de twa jier rikke wy de kultuerprizen út. Dêrmei wolle wy ús wurdearring sjen litte foar de ynwenners dy’t har ynsette foar kultuer yn ús gemeente,’ zegt wethouder Max de Haan.

Finalisten

De jury, bestaande uit Max de Haan (wethouder cultuur), Hetty Combs uit Buitenpost en Dineke Oostra-Kamminga uit Gerkesklooster, had voor beide cultuurprijzen twee finalisten gekozen.

Voor de ‘Kultuerpriis Achtkarspelen 2020’ waren vier kandidaten genomineerd: Atsje Lettinga en Sander Stienstra van de Muzykpleats in Buitenpost, Fryske Krite Bûtenpost, Gondelvaart op Wielen in Drogeham en Toneelvereniging Jounswille in Augustinusga. De jury had de Muzykpleats en de Fryske Krite Bûtenpost gekozen als finalisten voor de Kultuerpriis Achtkarspelen 2020. Uiteindelijk werd de Fryske Krite Bûtenpost winnaar. De prijs is een bedrag van 1.000.

Voor de ‘Oanmoedigingspriis jong talint Achtkarspelen 2020’ waren drie kandidaten genomineerd: Naomi Verbunt, Twijzel (fotografie); Sanne van Houten, Buitenpost (zang) en André Hoekstra, Stroobos (entertainer/muzikant). De jury had Naomi Verbunt en André Hoekstra gekozen als finalisten voor de ‘Oanmoedigingspriis jong talint 2020’. Naomi Verbunt was de winnaar. Zij ging naar huis met een cheque van 500 euro.

Stimuleren

Om het culturele klimaat in Achtkarspelen te stimuleren heeft de gemeente twee cultuurprijzen ingesteld. De ‘Kultuerpriis Achtkarspelen’ wordt toegekend aan een persoon of organisatie die een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan het culturele klimaat in de gemeente Achtkarspelen. De ‘Oanmoedigingspriis jong talint Achtkarspelen’ is bedoeld als aanmoediging voor jongeren die een bijzondere prestatie hebben geleverd op het terrein van cultuur. Bij de beoordeling van de cultuurprijzen heeft de jury gekeken of de culturele prestatie bijzonder en veelbelovend is en een inspirerende of stimulerende invloed heeft op cultuur in onze gemeente.