Politiek: ‘Kruidhof moet meer aan de weg timmeren’

BUITENPOST - Botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost dient meer te ondernemen om tot een gezonde(re) exploitatie te komen. Die boodschap kreeg wethouder Max de Haan van Achtkarspelen donderdagavond van diverse kanten tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Onder andere Romke van der Wal van de CDA-fractie drong aan op meer ondernemerszin bij De Kruidhof. Ruimere openingstijden zouden volgens de partij ook kunnen helpen om extra inkomsten te krijgen. Daarnaast werd gepleit voor een verhoging van de entreeprijzen, een gedachte die ook leeft bij GemeenteBelangen Achtkarspelen (GBA).

Sores

Een privatisering van De Kruidhof is voor het CDA niet de oplossing om een eind te maken aan de geldelijke sores. ,,De tuin is van grote waarde, met maatschappelijk rendement. Sommige zaken lukken niet zonder het infuus van de gemeente”, stelde Van der Wal. ,,Er is nog steeds een tekort, maar wel met stijgende bezoekersaantallen.”

Als het aan het college van b. en w. ligt, wordt De Kruidhof ook onder gemeentelijk beheer voortgezet. Om meer bezoekers te trekken, wil het dagelijks bestuur onder andere investeren in de accommodatie. Bij monde van Tjibbe Brinkman stelde de FNP-fractie dat er bij De Kruidhof sprake is van een ‘hoog wensdenk-gehalte’. De botanische tuin in Buitenpost is van waarde, erkende Brinkman. ,,Mar der is ek sprake fan in enoarme kostepost.”

In vergelijking met andere musea in Achtkarspelen zijn de personeelslasten bij De Kruidhof behoorlijk hoog, zo zei Brinkman. Ook is er sprake van ambtelijke ondersteuning. Wat de FNP betreft komt er meer evenwicht in de facilitering.

Bodemloze put

Harrie Graansma benoemde ook de bijzondere waarden van De Kruidhof, maar sprak eveneens van ‘een bodemloze put’. ,,We moeten kiezen”, aldus Graansma over de koers. Tjitske Veenstra (GroenLinks) stelde dat Achtkarspelen het bestaan van de ‘mooie toeristische attractie’ moet koesteren. ,,We moeten ervoor zorgen dat De Kruidhof in 2030 het honderdjarig bestaan gaat vieren.”

Wethouder De Haan zei dat privatisering geen optie is. ,,Als we dat doen, hebben we binnen vijf jaar geen Kruidhof meer. De Kruidhof, met haar waardevolle collecties en prachtige tuinen, kan niet zonder een bijdrage van de gemeente.” Volgens De Haan is er op diverse vlakken sprake van positieve ontwikkelingen. ,,We zien ook een plus in de horeca.”

Door nu te investeren zal er in de toekomst een verdere opgaande lijn te zien zijn, is de overtuiging van De Haan. ,,We moeten de kosten voor de baat laten gaan.” Uitgaande van dat scenario voorziet de wethouder de komende jaren een kleinere bijdrage van de gemeente aan De Kruidhof.