Boer (76) mag niet meer dan vier runderen hebben

Een 76-jarige boer uit Nes (NF) riskeert stillegging van zijn bedrijf, als hij er de komende twee jaar meer dan vier runderen op na houdt. Dat was maandag de uitkomst van de rechtszaak tegen de boer bij de economische politierechter in Leeuwarden.

De boer was gedagvaard omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in november 2018, in januari 2019 en in februari van dit jaar constateerde dat een aantal runderen geen droge ligplaats hadden, dat er een paar dieren kreupel waren en dat sommige beesten niet tijdig geregistreerd waren. De boer zei dat hij door “een forse griep” niet overal aan toe was gekomen. “Dan moet je iets regelen”, reageerde officier van justitie Siep Buist.

Geïntimideerd door boer

Begin 2019 had de NVWA een klauwverzorger voor de boer geregeld, maar die hield het niet lang vol. De man voelde zich geïntimideerd door de boer en wilde niet meer op de boerderij werken. “Ik heb gezegd dat ik dat zelf ook wel kon doen”, zei de boer. De veehouder is niet geheel onbekend bij justitie: in november 2018 kreeg hij een werkstraf omdat er op zijn boerderij een wietplantage was aangetroffen.

Hij heeft de veestapel inmiddels drastisch teruggebracht van 20 naar 4 runderen. “Een heel verstandig besluit”, vond Buist. De officier eiste een boete van 4000 euro waarvan de helft voorwaardelijk plus een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf voor de duur van een half jaar als de boer in de proeftijd – de komende twee jaar – meer dan vier runderen op stal heeft staan.

Tent dicht

“Gaat hij dat wel doen, dan gaat de tent dicht”, aldus Buist. Rechter Marc Brinksma maakte er 1000 euro van, plus 3000 voorwaardelijk. “Ik ga niet uit van slechte bedoelingen, ik denk dat het u boven het hoofd is gegroeid”, zei Brinksma. De rechter nam wel de voorwaardelijke stillegging van een half jaar over. “Het is belangrijk dat het blijft zoals het nu is”, aldus Brinksma.