Documenten weer terug op Schiermonnikoog

SCHIERMONNIKOOG Op woensdag 3 juni ontving Jan Martinus een verrassend mailtje van Romy Hollander en Roelof ter Veld uit Haulerwijk. In het mailtje schreef Romy Hollander dat zij in een oud blik allerlei documenten van Schiermonnikoog had gevonden en dat ze die aan het Bunkermuseum Schlei wilde schenken. Er werd een afspraak gemaakt om elkaar op 25 juni in het bunkermuseum te ontmoeten.

Cees Soepboer kreeg die donderdag de hele stapel documenten overhandigd waarbij Romy Hollander vertelde hoe ze die had gevonden.

Een aantal jaren geleden zag zij in een kringloopwinkel een oud blik staan dat nogal zwaar aanvoelde. Er moest dus iets in zitten. Ze kocht het blik en bij thuiskomst ontdekte ze dat er allerlei documenten in zaten. De eerste documenten betroffen boekjes van de plaatselijke rijdende winkel. Daaronder kwamen echter allerlei oorlogsdocumenten van Schiermonnikoog tevoorschijn. Dit waren voedselbonnen, opplakvellen met bonnen, een briefje van de leider van de Distributiedienst Schiermonnikoog, ondertekende lijsten van inlevering van D. Smids Middenstreek 125 en nog veel meer.

Er zaten ook bonnen en opplakvellen van na de bevrijding in 1945 in, o.a. met het jaartal 1949. Daar was ze verbaasd over omdat de oorlog al was afgelopen. Cees Soepboer legde uit dat na de bevrijding het distributiesysteem gehandhaafd bleef omdat er nog een heleboel zaken niet ruim voorhanden was en dus nog op de bon.

Na de overhandiging kregen Romy Hollander en Roelof ter Veld een rondleiding door het museum en bij het afscheid, als dank voor de schenking, kregen ze nog een presentje van het museum.

Bezoek Bunkermuseum Schlei

Per 1 juli zijn de COVID-19 maatregelen verder verruimd. We kunnen hierdoor weer meer bezoekers ontvangen. Voor actuele informatie over het reserveren, manier van betalen en informatie die u gelezen moet hebben voordat u op bezoek kan, is te vinden op de website: www.bunkermuseumschlei.nl