Spectaculaire heropening Kollumer Museum

KOLLUM Op zaterdag 4 juli heeft het Kollumer museum Mr. Andreae eindelijk zijn deuren weer mogen openen.

Het museum heeft dit moment aangegrepen om met enig spektakel het boekje over het Kollumer Oproer te lanceren. En aan wie kan het eerste exemplaar dan beter worden aangeboden dan aan een hoofdrolspeler van dat Oproer. Salomon Levy kwam persoonlijk zijn eigen verhaal in ontvangst nemen. Salomon werd natuurlijk gestalte gegeven door hoofdrolspeler Syb van der Ploeg van dat andere spektakel. Het vorig jaar in Kollum vertoonde spektakelstuk ‘Salomon’. Uit handen van de schrijver, Oebele Vries, nam Salomon het boekje in ontvangst. Nadat hij zich eerst had weten los te schudden uit de handen van de Fransgezinde soldaten die hem, opnieuw, in de kladden hadden gegrepen. Oebele Vries wist de aanwezigen eerst nog wat nieuwe feiten over het Oproer voor te schotelen. Zelfs Salomon was verrast te horen dat hij heel ergens anders in de kraag was gevat dan hij zich herinnerde. Na de overhandiging bracht Syb nog een medley van zijn succesnummers van vorig jaar ten gehore. Hij speelde het klaar een groot deel van het verzamelde publiek mee te laten zingen. Blijkbaar is iedereen toe aan een ‘Nije Dei’. Met een hapje en een drankje werd het feit gevierd dat na maanden vertraging het museum weer toegankelijk is.

Hierna werd de expositie geopend die het museumbestuur de bezoekers dit jaar wil aanbieden. Een herhaling van de expositie over Foekje Dillema. Doordat het museum van de familie van Foekje allerlei persoonlijke zaken heeft mogen ontvangen is het wel een andere expositie geworden dan destijds. Daarnaast wordt er dit jaar in Kollum ruim aandacht aan Foekje Dillema geschonken. Er is al een 100-meter baan aangelegd op het wandelpad langs Meckama State, waar Foekje haar laatste levensjaren heeft doorgebracht. Alle passanten worden uitgedaagd zich alsnog met Foekje te meten. De tijd die zij in 1949 in Londen liep staat bij de finish aangegeven. In het najaar wordt een groot portret van Foekje in starthouding voor de sprint aangebracht op een muur van Meckama State. Met de onthulling van een verkleinde kopie van dit portret werd de expositie over haar leven geopend.

Vanaf heden is het museum dus weer toegankelijk. In verband met corona moet er wel gereserveerd worden. Dit kan via de speciale reserveringsknop op de website van het museum, www.kollumermuseum.nl.