Hoge leges spelen gastouderopvang in Achtkarspelen parten

BUITENPOST - Gastouders in Achtkarspelen hebben problemen met de hoge legeskosten die zij moeten betalen om kinderen op te kunnen vangen.

De gemeente gaat de gezondheidsdienst GGD, die onderzoek verricht bij gastouders, vragen de kosten te bekijken en zo mogelijk te verlagen.

Het hoge legestarief werd donderdag tijdens de raadsvergadering aangekaart door Tjitske Veenstra van GroenLinks. De legeskosten - 510 euro - worden in Achtkarspelen sinds begin dit jaar doorberekend aan de aanvrager. De drempel voor nieuwe gastouders is hiermee te hoog geworden, terwijl gastouders juist in deze tijd heel hard nodig zijn, aldus GroenLinks. ,,Gastouders krijgen het minimumloon voor hun werkzaamheden, waardoor het bedrag voor velen van hen niet op te brengen is.”

Volgens GroenLinks staan de kosten die voor het ‘eenvoudige onderzoek’ worden berekend in geen verhouding met het bedrag dat uiteindelijk moet worden betaald. Een motie om dit aan te kaarten bij de GGD, werd door de gehele raad ondersteund. Het schrappen van de leges door de gemeente zou Achtkarspelen tussen de 15.000 en 18.000 euro aan inkomsten schelen, aldus wethouder Jouke Spoelstra.