Koepel sterrenwacht Lauwersmeergebied wordt zaterdag geplaatst

De bouw van de nieuwe sterrenwacht in het Lauwersmeergebied vordert gestaag. Volgens de planning kan de koepel van het observatorium zaterdag worden geplaatst.

De sterrenwacht is een initiatief van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). De bouw is al een tijdje bezig. Dit weekend is aan de bovenkant een extra laagje cement aangebracht, zodat de koepel goed aansluit. De sterrenwacht staat bij Activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer, niet ver van de doorgaande weg (N361). In de koepel is ruimte voor maximaal vijf personen.

Nationaal Park Lauwersmeer is in het najaar van 2016 officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dit is een gebied waar het erg donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om dat te ervaren, aldus de RuG.

Staatsbosbeheer heeft het Kapteyn Instituut (instituut voor sterrenkunde) gevraagd om mee te werken aan het Dark Sky Park. De sterrenwacht is hier een onderdeel van. De telescoop van de sterrenwacht is ter plekke bestuurbaar en ook op afstand, vanuit Groningen.

Studenten

Het observatorium wordt straks vooral gebruikt door astronomie-studenten, ter ondersteuning van hun wetenschappelijke opleiding. Mogelijk kunnen middelbare scholieren er ook terecht voor lessen sterrenkunde en profielwerkstukken. Ook worden er kijkavonden en rondleidingen georganiseerd. Bij de sterrenwacht komt dan ook een extra waarneemterras voor mobiele telescopen, speciaal voor bezoekers.

Op het Zernikecomplex in Groningen beschikt het Kapteyn Instituut al over een sterrenwacht. Het observeren wordt hier echter bemoeilijkt door de gele gloed in de nachtelijke uren.

Na de koepel wordt de telescoop geplaatst. Dat gebeurt later deze zomer. De RuG hoopt dat de sterrenwacht bij Lauwersoog in september klaar is en dat de eerste studenten dan kunnen gaan waarnemen.