Start nieuwbouw Lichtpunt Kollumerzwaag

Toen in december 2017 de oude Lichtpuntboerderij aan de Foarwei in Kollumerzwaag opgebrand was, wilde het bestuur van Stichting Lichtpunt zo snel mogelijk de herbouw ter hand te nemen. Helaas heeft het 2,5 jaar geduurd voor er met de nieuwbouw kan worden gestart. Maar gelukkig is het nu zover! Aanvankelijk kostte het erg veel tijd om het overleg met de brandverzekering af te ronden en daarna was het overleg met de gemeente en de Welstandscommissie een tamelijk langdurig proces. Toen eindelijk na 1,5 jaar de vergunning was verleend, bleken er veel bezwaarschriften van buurtbewoners ingediend te zijn. Maar gelukkig zijn alle problemen opgelost en kan woensdag 15 juli om 11 uur de eerste officiële paal er in worden geschroefd. Deze eerste paal zal worden geplaatst door een oud-bewoner van de Lichtpuntboerderij, dhr. Jan Visser. Toen de opgebrande boerderij in april 1998 in gebruik was genomen, was Jan Visser de eerste bewoner en met recht mag hij daarom nu de eerste paal plaatsen. Jan Visser is ook een zeer gewaardeerde vrijwilliger bij de Stichting Lichtpuntloods, die onder hetzelfde bestuur valt.

Stichting Lichtpunt krijgt straks de beschikking over twee prachtige woongebouwen met in totaal 20 appartementen. Men heeft tot nu toe 14 opvangplekken en daar komen dus 20 bij. Alle appartementen zijn geheel zelfvoorzienend: Men kan zelfstandig wonen en zelf de benodigde zorg regelen. Maar het is ook mogelijk dat men appartementen gaat gebruiken voor 'beschermd wonen'. Stichting Opvang en Ontmoeting Lichtpunt, die een eigen bestuur heeft, gaat de gebouwen exploiteren.

In totaal vergt deze nieuwbouw een investering van meer dan 2,5 miljoen, waarvan de brandverzekering het grootste deel betaalt. Ook de Stichting Lichtpuntloods geeft een royale bijdrage en voor de rest leent men het geld bij de SKG (de bank van de Protestantse Kerk Nederland).