‘Pleatspetear’ nieuwe bundel Akke Brouwer

HANTUM - De stichting Historia Doccumensis brengt binnenkort een poëtisch document uit onder de titel Pleatspetear. De bundel is geschreven door dichteres Akke Brouwer uit Hantum en gaat over de geschiedenis van het landschap en de teloorgang van het boerenbedrijf in Noordoost-Fryslân: het wekt de plattelandscultuur op een bijzondere manier tot leven.

In Nieuwsblad Noordoost-Friesland wordt vrijdag 18 september uitgebreid aandacht besteed aan de bundel en de voorstelling Pleatspetear van Akke Brouwer.

Aan Pleatspetear is een programma van voordrachtskunst en muziek verbonden dat later dit jaar in première zal gaan. Om financiering van het project mogelijk te maken wordt een voorintekenactie gestart.

De gedichten zijn door Akke Brouwer geschreven op een historisch boerenerf in Hantumhuizen, waar vanaf 1435 de Elinga- of Heringastate stond en waar in de loop der tijd vele kop-hals-rompboerderijen hebben gestaan. Op deze plek, waar akkerbouw en veeteelt bedreven werd, is onder andere de historicus Ds. J.J. Kalma geboren.

Akke Brouwer kreeg in 2015 van de huidige eigenaar Minne van Oosten de gelegenheid om in de leegstaande boerderij gedichten te schrijven. Zij liet zich inspireren door de bijzondere plek en haar vroegere bewoners, deed onderzoek naar de historie van de boerderij, het omliggende landschap, het dorp en de kerk in Hantumhuizen. Haar werk resulteerde in een tweetalig poëtisch historisch document dat in opmaak van Warner B. Banga uit Dokkum wordt uitgegeven door de Stichting Historia Doccumensis.

De gedichten ademen een sfeer van nostalgie en zijn vertaald in het Fries in samenwerking met Corry Boelens uit Dokkum.

Poëzie-performance

De voorstelling Pleatspetear is een combinatie van voordrachtskunst door Akke Brouwer en pianomuziek van Joke Groen uit Hantumhuizen. Het programma geeft zo in woord en klank een beeld van het boerenleven op het Friese platteland door de eeuwen heen. De muziek in Pleatspetear omvat diverse muziekstijlen, waaronder de klassieken en impressionisten, en improvisaties op piano en accordeon. De performance wordt zowel in het Nederlands als in het Fries gepresenteerd. Muziek en gesproken woord wisselen elkaar af.

Première

De performance gaat later dit jaar in première bij de presentatie van het gelijknamige boekwerk, waarin geschreven tekst in combinatie met historisch en sfeervol beeldmateriaal een blijvend document vormen. Daarna hoopt men met de performance door heel Fryslân op tournee te kunnen gaan en zal deze worden aangeboden aan Fryske Kriten om ùtens.

Belangstellenden voor het poëtisch document kunnen vóór 1 november intekenen via de website www. historia-doccumensis.nl. Het boek verschijnt in november.