Plastic Soup Surfer confronteert directeur Wilhelmina Pepermunt met plastic zwerfafval

DOKKUM - Merijn Tinga, ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer, supt in ruim twee weken een 550-kilometer lange tocht van Maastricht naar Schiermonnikoog. Maandag deed hij Dokkum aan. Tinga is bezig met zijn ‘Wakkere Wegwerpers Tour om aandacht te vragen voor afvalscheiding op scholen. Onderweg geeft hij voorlichting, spreekt hij met politici en bedrijven en ontmoet hij lokale activisten.

Het startschot van zijn expeditie werd gegeven door EU vicepresident Frans Timmermans op 31 augustus. Sindsdien sprak hij met onder anderen staatssecretaris Stientje van Veldhoven, Floortje Dessing en is hij het IJsselmeer overgestoken met olympisch windsurfer Lilian de Geus.

Grachten Cleanup

In Dokkum werd hij onthaald door lokale duurzaamheidsstrijder Esther Leystra, suppers van Sup Skool Dokkum en dertien vwo-ers van het Dockinga College. Voorafgaand hebben de suppers van Sup Skool Dokkum een Grachten Cleanup gedaan en dit opgeviste zwerfafval werd gepresenteerd. Met deze groep ontmoette Merijn Tinga de directeur van de Dokkumer snoepfabriek Fortuin B.V. op de kade in Dokkum.

Samen met Esther Leystra overhandigde Merijn Tinga het zwerfafvalrapport aan directeur Jan Ienco Froentjes van Fortuin B.V. In de afgelopen anderhalf jaar zijn er 1437 foto’s gemaakt van Wilhelmina Pepermunt verpakkingen in het zwerfafval.

Wilhelmina Pepermuntjes worden namelijk ook per stuk verpakt in een plastic sachet en deze worden gratis uitgedeeld bij veel restaurants. Een deel van deze plastic verpakkingen belandt als zwerfafval in de berm of op parkeerplaats en dit is slecht voor het milieu want plastic vergaat niet.

Het zwerfafvalrapport geeft een globaal overzicht van de hoeveelheid Wilhelmina Pepermunt verpakkingen in het zwerfafval in Nederland. De foto’s zijn gemaakt in Nederland door vrijwilligers met de Litterati app.

Nieuwe verpakking

Directeur Froentjes nam het rapport aan en gaf als verrassing aan dat zijn bedrijf de afgelopen tijd druk bezig is geweest met het verduurzamen van de verpakking. Maandagmiddag presenteerde Froentjes op de kade de nieuwe verpakking voor de Wilhelmina pepermuntjes: geen plastic maar papieren wikkels die minder schadelijk voor het milieu zijn omdat papier wel afbreekt in de natuur.

Schiermonnikoog

Na de overhandigin stapte Merijn Tinga weer op zijn sup om zijn tocht te vervolgen over de Dokkumer Ee richting Lauwersoog. Gisteren is hij de Waddenzee overgestoken en gefinisht in Schiermonnikoog.

De aankomst in Schiermonnikoog was tegelijkertijd de aftrap van de online campagne waarbij zoveel mogelijk klassen en scholen worden opgeroepen afvalscheiden in hun klas mogelijk te gaan maken. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.wakkerewegwerpers.nl