Natuurexcursie IVN in Tolhuispark Dokkum

DOKKUM - Op de valreep mocht het nog even. Heel veel excursies konden dit jaar helaas niet doorgaan, maar op woensdagmiddag 14 oktober ging IVN Natuureducatie op stap met vijf kinderen met super-speurogen.

Het was prachtig weer in het Tolhuispark in Dokkum. De vraag die er aan het begin gesteld werd, was wat heeft de herfst allemaal te koop? Die speurogen kwamen hierbij goed van pas. Ze konden veel tekenen van de herfst vinden. De kinderen begonnen met het bekijken van verschillende soorten paddenstoelen. Met een loep wil dat nog beter. Vooral het kleine oorzwammetje konden ze zo goed bekijken.

In de herfst valt al het blad van de bomen en waar zijn we dan zonder al die opruimers, de bodemdiertjes. Elk kind kreeg een loeppotje en iedereen heeft gezocht naar bodemdiertjes. De potjes zaten vol pissebedden, slakken, wormen en zelfs een pad. Ook verzamelden ze weetjes, want wist je dat een slak wel meer dan 25.000 tanden heeft? En dat een worm wel 10 harten heeft? Onderweg vonden ze verder nog veel soorten bessen, paddenstoelen en prachtig gekleurde bladeren. Aan het eind kreeg elk kind nog paddenstoelenbroed mee om zelf thuis paddenstoelen te kweken.