Gezina maakt lied ‘Foar de Wâldsang’

SURHUISTERVEEN Toen zangeres en zangdocente Gezina van der Zwaag hoorde over de bezuinigingsplannen van de gemeenten Achtkarspelen en Dantumadiel op het werk van Cultuurcentrum de Wâldsang, ging ze mijmerend achter de piano zitten.

Akkoorden brachten haar bij een lied van de Vlaamse zanger Willem Vermandere. Ze vertaalde het in het Fries met zangleerlinge Rigtje Snoek, en gaf het de titel ‘Foar de Wâldsang’. Dit lied geeft muzikaal uitdrukking aan de zorgen die bij Gezina, en in de Mienskip, leven over de toekomst van De Wâldsang. Want door de mogelijke bezuinigingen dreigt goed, toegankelijk en betaalbaar muziekonderwijs voor iedereen te verdwijnen. Ook op scholen zal het niet meer structureel en professioneel kunnen worden aangeboden.

Zoals vele generaties in de regio, heeft ook Gezina haar muzikale ontwikkeling te danken aan De Wâldsang. Al als - jarig meisje ging ze er in Ryptsjerk ‘met de toeter’ naar toe. Maar als muzieklessen te duur worden, of zelfs verdwijnen, zullen veel minder leerlingen worden opgeleid. Ook om bijvoorbeeld in een korps te kunnen spelen. Er dreigt regionale cultuur en dorpsleven te verdwijnen.

Radio

Inmiddels is het lied, opgenomen door Techniek SV Audiovisueel, al meerdere malen te horen geweest op de radio. Het is te vinden op het Youtube-kanaal van de Wâldsang (https://www.youtube.com/watch?v=qMtgr1RegJQ). Te horen zijn ook Wâldsang-collega’s Paul Horjus (piano) en Laurens Blinxma (saxofoon) die Gezina fantastisch begeleiden.

De Wâldsang is een petitie gestart tegen de bezuinigingen. Deze is o.a. digitaal te ondertekenen op: https://www.cultuurcentrumdewaldsang.nl/online-petitie/