Jildou Reitsema (11) schrijft boek Sinterklaas

Jildou Reitsema (11) schrijft boek Sinterklaas

Buitenpost – Net voor de komst van Sinterklaas naar Nederland komt Jildou Reitsema (11) met haar eerste boek uit met de titel ‘Sinterklaasje, kom je gauw?’. De timing is perfect zo vlak voor 5 december, maar dat is puur toeval vertelt de jonge schrijfster uit Buitenpost.

Ze houdt het eerste exemplaar van haar boek trots in de handen. Ze heeft het net ontvangen van uitgeverij Boekscout. Vanaf 6 november kan iedereen het bestellen. En het wordt dan gedrukt op bestelling , legt Jildou uit. Niet alleen de tekst maar ook alle tekeningen in het boek zijn door haar gemaakt.

Idee

Jildou en haar oudere zus Marije (14) houden allebei heel veel van lezen en schrijven. Ze hebben de liefde voor het geschreven woord binnen gekregen met de paplepel van moeder Alice, die werkt als juf. ‘Mijn man en ik hebben allebei wel iets met taal en hebben de kinderen van jongs af aan altijd voorgelezen in het Fries en het Nederlands’, vertelt ze.

Momenteel zit Jildou in groep 8 van de basisschool en ze kreeg in groep 4 al voor het eerst het idee dat ze schrijven wel heel leuk vond. ‘We hadden een schrijfklasje van kinderboekenschrijfster Lida Dijkstra en toen had ik al wat geschreven. Mijn zus begon ook zelf te schrijven en daarna wilde ik ook een verhaal maken. Ik begin met een notitieboekje en schrijf daar alles in wat ik bedenk. En dan bedenk ik een titel en werk het verhaal verder uit. Vervolgens typ ik het op de computer en verbeter schrijffouten die ik zie en verander nog zinnen als het moet’, vertelt Jildou over haar manier van schrijven.

Uitgeverij

Haar vriendinnetje wist dat Jildou haar boek klaar had en ging op google zoeken naar hoe je een boek kunt uitgeven. ‘Ze heeft gewoon de vraag ingetypt: ik ben 10 jaar en wil een boek uitgeven. Ze kwam terecht bij Boekscout. Ik wist niet dat dat kon, maar mijn vriendin heeft dat dus uitgezocht. Ik heb het boek helemaal afgemaakt en heb het vervolgens naar de uitgeverij gestuurd’.

De reactie van Boekscout was heel positief. ‘Ze vonden het superleuk, origineel en ze lieten weten dat ik talent had’. Vervolgens volgde er een intakegesprek en kwam de uitgeverij met een officieel contract. ‘Ik moest heel veel pagina’s ondertekenen en nadat ik het verhaal nog eens extra had gecontroleerd kon het naar de drukker. Nu heb ik het eerste exemplaar gekregen en ik ben eigenlijk best wel trots op mezelf’.

Verhaal

Het verhaal ‘Sinterklaasje, kom je gauw?’ gaat over een jongentje Sven die zijn verlanglijstje klaar moet maken voor Sinterklaas en nog niet goed kan lezen en schrijven, maar de letters leert van de verpakking van de Sinterklaascadeaus. Terwijl het eerste boek net is uitgegeven is Jildou al bezig met haar tweede verhaal. ‘Ik heb al een idee, maar ben nog niet zo heel ver. Ik ben al wel begonnen met schrijven’. Ondertussen kijkt ze met trots naar haar eerste gepubliceerde boek. ‘Het is wel heel speciaal om je naam op het boek te zien staan’.