Dorcas Buitenpost : ‘Dit jaar gaat alles anders ‘

Buitenpost De bekende voedselactie van hulporganisatie Dorcas kan dit jaar niet doorgaan door corona. In plaats daarvan wordt de nadruk gelegd op het inzamelen van geld. Ook in Buitenpost aldus Sipke de Boer en Wiepke Terpstra, twee van de 8000 Dorcas-vrijwilligers in Nederland.

‘Dit jaar gaat alles anders’, aldus de beide vrijwilligers. Sipke de Boer laat een kaartje zien met daarop QR-codes die met een mobiele telefoon gescand kunnen worden en waardoor een gekozen bedrag kan worden gedoneerd aan Dorcas variërend van één, twee, vijf, tien of vijftien euro. ‘Op de achterkant staat ook gewoon het bankrekeningnummer zodat ouderen, die vaak minder bekend zijn met de moderne manieren van geldtransacties, zelf een bedrag kunnen overmaken’. Met de financiële bijdrage wordt voedsel gekocht voor de allerarmsten in Oost-Europa. ‘Met de winter voor de deur is onze hulp echt nodig’.

Sneeuwbaleffect

De kaartjes worden door de Dorcas-vrijwillgers uitgedeeld en ze hopen zo veel gelddonaties binnen te krijgen. ‘Het kaartje gaat hopelijk van huis tot huis. Iedereen kan geld geven en vervolgens het kaartje doorgeven aan familie of buren. Zo hopen we dat er een sneeuwbaleffect ontstaat en er veel geld wordt ingezameld’, legt Wiepke Terpstra uit. Hij zorgt als coördinator/chauffeur voor de inzameling van kleding in de drie noordelijke provincies.

Het inzamelen van kleding is, naast geld en voedsel, een belangrijk onderdeel van het werk van Dorcas. ‘De kleding wordt gesorteerd in het regionale depot van Dorcas in Drachten. De mooie kleding gaat naar Dorcas winkels in verschillende steden in Nederland en kledingstukken van mindere kwaliteit worden naar internationale projecten vervoerd of opgekocht. Het geld gaat naar allerlei projecten in de wereld, zoals in Afrika , het Midden-Oosten en Oost-Europa’.

De Dorcas winkels in Nederland lopen bijzonder goed en worden door zowel mensen met de grote als de kleine beurs bezocht. ‘We zijn ons bewust dat er ook armoede is in Nederland. In de winkels verkopen we betaalbare kleding. De winkels worden ook gerund door vrijwilligers en het geld gaat weer naar alle wereldwijde projecten die er lopen. En deze winkels draaien heel goed’.

Anders

De Dorcas-actie van dit jaar wordt op een gehele andere manier vormgegeven in verband met de coronacrisis. ‘Anders stonden we altijd in de Poiesz en vroegen we mensen om voedselproducten te kopen en aan ons te doneren. Ook in de kerken werd met dankstond voor het gewas gevraagd om duurzame etenswaren mee te nemen. De voedselpakketten werden dan ingezameld en aan de allerarmsten in Oost-Europa uitgedeeld. We weten dat er ook armoede heerst in Nederland, maar in Oost-Europa wonen mensen soms in een huisje waar wij onze varkens nog niet eens in zouden willen laten wonen. Ik ben zelf in Roemenië geweest en zag hoe een vrouwtje in een hokje leefde zonder deur. Dat heeft me enorm geraakt en dan zie je pas dat wij het in Nederland heel goed hebben, ook de minima’, vertelt Dorcas vrijwilliger Sipke de Boer.

Projecten

Bij de internationale projecten is er een omslag te zien, vertelt Wiepke Terpstra. ‘Dorcas probeert de bevolking ter plaatse meer bij de projecten te betrekken. In plaats van goederen te geven, worden er kleine winkels opgezet. De winkelier verdient wat aan de verkoop van de spullen en tegen een laag bedrag kan er kleding worden aangekocht. Het geeft zo een heel ander gevoel aan de mensen daar. Het idee van Sinterklaasfunctie verdwijnt zo en mensen worden ter plekke meer gestimuleerd om mee te werken’.

Iedereen

Dorcas is een christelijke hulporganisatie, maar zet zich in voor iedereen die hulp nodig heeft, willen Sipke de Boer en Wiepke Terpstra nog eens benadrukken. ‘We ontlenen onze naam aan Dorcas, die een volgelinge was van Jezus. Ze was een vrouw die goede dingen deed wat zich met name liet zien in de zorg voor armen. Wij hebben een christelijke fundering, maar Dorcas wil door zijn daden laten zien dat we er voor iedereen zijn’. De christelijke hulporganisatie bestaat dit jaar vier decennia en de voedselactie zou voor de 25e keer georganiseerd worden.

Om alle vrijwilligers een hart onder de riem te steken, krijgen ze dit jaar een boekje ‘Leven naar Gods wil’ met overdenkingen van Dorcas medewerkers in Nederland en het buitenland. ‘Door de corona gaat het dit jaar allemaal anders. Rond deze tijd hadden we het altijd heel druk met het inzamelen en sorteren van voedsel. Je was daar dan gepassioneerd mee bezig, maar dat kan helaas dit jaar niet. Het boekje zorgt voor een stuk motivatie nu we elkaar minder zien en ontmoeten als vrijwilligers’.

Het Dorcas hoofdkantoor is recent verhuisd naar Almere. Radioweg 1 1324 KW Almere. Overtollige kleding kan ingeleverd worden in het Dorcas depot aan de Molenstraat 50 in Buitenpost (herkenbaar aan vlaggenmast met Dorcas vlag).