Winterzwemmen in open water: ‘ je voelt je heel sterk en het geeft je lichaam veel kracht’

KOLLUM/ENGWIERUM – Rinske Wyma neemt elke dag een frisse duik in het Mallegraafsgat, ook wel de Poel of het Sint-Pietersgat genoemd. Dit is een meertje tussen Kollum en Engwierum.

Ze is hier eind 2020 mee begonnen, maar ze vond dit zo’n fijne plek dat ze besloten heeft om ook in de winter nog iedere dag een rondje te zwemmen in dit meertje. ,, Ik had niet gedacht dat het me zou lukken om ook met deze temperaturen buiten te zwemmen en daarmee door te blijven gaan, maar tot nu toe heb ik bijna elke dag hier gezwommen”, aldus Wyma.

Wat ze zo leuk vindt aan het zwemmen? ,, Het is leuk om te zien dat je lichaam dit aan kan en dat je telkens ook je eigen grenzen verlegd. En als ik in het water lig, voel ik me vrij en erg verbonden met de natuur. Ik voel me er gewoon heel fijn bij en het is ook nog eens heel goed voor je! Het voelt net alsof ik na een rondje zwemmen wel een uur gesport heb!”

Hoewel Rinske ervan overtuigd is dat iedereen dit wel kan, lijkt het haar handig om dit niet met deze temperaturen zomaar te gaan proberen. ,, Je moet je goed voorbereiden, en er moet ook altijd iemand met je mee voor de veiligheid. Ademhalingsoefeningen zijn ook erg belangrijk, zo probeer ik de Wim Hofmethode, die steeds populairder wordt, toe te passen. ”