Filmdag bij De Lawei: kijken, analyseren en maken

DRACHTEN De afdeling educatie van De Lawei houdt maandag 26 april de Filmdag voor 120 vwo 4 leerlingen van CSG Liudger Raai.

Dit doet De Lawei samen met OneDayArtist, een collectief van beeldend kunstenaars die zich inzetten voor educatieve projecten. Al jaren is de Filmdag een onderdeel van het cultuureducatieprogramma van De Lawei. Een volle dag die geheel in het teken staat van film als onderdeel van kunstonderwijs. En dit is een logische keuze, want film is magisch, technologisch, historisch, vernieuwend en creatief. Het uitgangspunt is dat jongeren actief, kritisch en bewust met de kracht van bewegende beelden en geluid omgaan.

Normaliter vindt dit project volledig in De Lawei plaats, in onder andere de Rutger Hauerzaal (filmzaal). Deze editie doet De Lawei een aantal dingen anders. Zo vindt een deel van het programma online in de les op school plaats. Namelijk het kijken van de korte animatiefilm Polska Warrior met introductie van de makers Big Pixel & Happy Ship, die hiermee en gouden kalf wonnen.

Workshops

De workshops, verzorgd door OneDayArtist, die gelinkt zijn aan de film vinden nog wel in De Lawei plaats. Maar dan wel in kleinere groepen dan normaal. De leerlingen gaan aan de slag met filmanalyse, filmmuziek, filmacteren en het zelf maken van filmpjes die op een later moment in de les op school bekeken worden.

Met een paar aanpassingen zorgt De Lawei ervoor dat alle onderdelen van de Filmdag behouden blijven en de kracht in tact blijft: een combinatie van kijken, reflecteren en zelf doen. “Het is ontzettend belangrijk en mooi dat dit project door kan gaan. Alle leerlingen hebben in hun schoolperiode recht op kunstonderwijs. Leerlingen hebben dit jaar helaas al zo weinig kunst en cultuur tot zich kunnen nemen. Op deze manier kunnen we iets waardevols aan de jongeren meegeven,” aldus Willemijn Bouma educator bij De Lawei.