Waarschuwing voor vissers: bepaalde viskotters 'buitengewoon instabiel' bij asymmetrische belading

Zogenoemde ‘boomkorkotters’ met een lengte van minder dan 24 meter zijn met asymmetrische belading ‘buitengewoon instabiel’. Dat waarschuwt de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van het onderzoek naar de gezonken viskotters UK-165 (in 2019) en de UK-171 (najaar 2020).

De Urker viskotter UK171, Spes Salutis genaamd, zonk in december ten noorden van Rottum. De Urker kotter UK-165 zonk in 2019 nabij Texel, toen kwamen er twee bemanningsleden om het leven.

De Onderzoeksraad doet onderzoek naar de gezonken kotters en komt nu tot de tussentijdse conclusie dat dit soort kotters buitengewoon instabiel kunnen zijn als ze asymmetrisch beladen zijn. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er aan één zijde van een schip wel een vistuig in de giek hangt en aan de andere kant niet.

Op zo’n moment drijft het schip niet meer rechtop in het water, „maar krijgt permanente slagzij”, aldus de Onderzoeksraad. Het kan grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van het schip, met kapseizen en zinken als mogelijk gevolg.

Het onderzoek naar de gezonken kotters gaat nog verder: het eindrapport wordt in de zomer van 2021 gepubliceerd.