Binnenstad Dokkum groener met nieuwe geveltuintjes

Om de binnenstad van Dokkum groener en leuker te maken houden Wijkraad Binnenstad Dokkum en de gemeente Noardeast-Fryslân een geveltuin-aanplantdag op vrijdag 23 april.

DOKKUM Vorig jaar ging de geveltuin-aanplantdag niet door, omdat men het kort na de uitbraak van het coronavirus niet verantwoord vond. Het zou de tweede keer zijn geweest na de start als pilot in 2019.

,,Mar dit jier hawwe we genôch ûnderfining mei it hantearen fan de maatregels dat it no wol wer kin’’, zegt Doetje de Jong die het initiatief vanuit de gemeente begeleidt.

Doel van de geveltuintjesdag is het aanleggen van een smalle groenstrook voor de gevel van woningen in de binnenstad.

Daarmee wordt de Dokkumer kern niet alleen groener, maar ook vriendelijker en aantrekkelijker. Het zorgt er ook voor dat regenwater makkelijker weg kan. De planten nemen bovendien koolstofdioxide op, waardoor de lucht schoner is als het warmer wordt. En het zorgt voor verkoeling.

De buitendienst van de gemeente Noardeast-Fryslân helpt bij de aanleg. Medewerkers nemen eerst contact op met bewoners die zich hebben aangemeld, om alvast voorbereidingen door te nemen. Later komen medewerkers langs voor het verwijderen van de stenen en het straatzand. De gemeente levert bovendien geschikte grond. Het is dan aan de bewoners om de plantjes of struikjes aan te schaffen, ze te planten en te onderhouden. De plantjes kunnen worden gekocht bij de Welkoop in Dokkum waar men voor deze geveltuintjes tegen een gereduceerde prijs planten kan kopen. Deelnemers moeten de flyer met barcode die ze hebben ontvangen, meenemen naar de winkel.

Belangstellenden kunnen zich nog steeds aanmelden door een mail te sturen met naam, adres en telefoonnummer naar Doetje de Jong: d.dejong@noardeast-fryslan.nl. Meer informatie op de website van de gemeente.