Opening van de expositie ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’ in Meckama State

Kollum - In Meckama State in Kollum is dinsdagmiddag de foto-expositie ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’ geopend.

De 93-jarige Tjitske Spriensma, die de bevrijding meemaakte in Burum, kreeg het eerste exemplaar van het boek overhandigd door welzijnscoördinator Martha Bijlstra. Ook enkele naasten waren aanwezig bij dit officiële moment.

Het boek 'Noorderbreedte viert de vrijheid' is een bijzonder boek, met daarin 44 portretten van bewoners, die hun dierbaarste herinneringen aan de bevrijding 76 jaar geleden met de lezer delen. Mooie herinneringen, maar ook hartverscheurende momenten, die diepe sporen hebben nagelaten in hun leven. Stuk voor stuk verhalen die niet verloren mogen gaan. Vandaar dat Noorderbreedte deze verhalen heeft gebundeld in een boek en de gelijknamige foto-expositie ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’.

Fotograaf Menno de Boer ging de afgelopen twee jaar op pad om bewoners en hun dierbare voorwerpen te portretteren. Zorgmedewerkers legden - af en toe samen met kinderen en kleinkinderen - de meest bijzondere verhalen vast op papier. Het resultaat is een indrukwekkend boek, waarin verhalen en foto’s elkaar afwisselen.

Reizende expositie

Om iedereen de gelegenheid te geven deze bijzondere portretten en verhalen te zien, zal de foto-expositie een jaar lang langs bijna alle Noorderbreedte-locaties reizen, om vervolgens op 5 mei 2022 te eindigen in De Blokhuispoort in Leeuwarden. De locaties en data zijn binnenkort te vinden op de website van Noorderbreedte.

Vanaf 5 mei is het boek verkrijgbaar op alle locaties van Noorderbreedte. Op www.noorderbreedteviertdevrijheid.nl kan men het boek nu al bestellen. De opbrengsten van het boek gaan naar het Fries Verzetsmuseum.