180 uur werkstraf en 25.000 euro voor wietplantage in boerderij Raard

Een 65-jarige man die betrokken is geweest bij een omvangrijke wietkwekerij in een boerderij bij Raard, is woensdag veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. De man moet daarnaast 25.000 euro betalen. Dat geld heeft hij volgens de rechtbank verdiend met de wietverkoop.

In dezelfde zaak is op 19 maart een 39-jarige man uit het Noord-Brabantse Oosterhout veroordeeld tot een werkstraf van eveneens 180 uur. De Brabander moet wel meer terugbetalen dan de medeverdachte: de rechtbank bepaalde dat hij 50.000 euro aan crimineel verdiend geld in de staatskas moet storten.

De kwekerij werd eind juli 2017 ontdekt. In de boerderij waren meerdere kweekruimtes gebouwd, de stroom werd opgewekt met een diesel-aggregaat. De politie telde 1482 hennepplanten. De eigenares van het pand, een 40-jarige vrouw uit het Brabantse Teteringen, werd in maart vrijgesproken.

Zij verklaarde dat ze niet wist dat er in de boerderij wiet werd verbouwd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had de vrouw de boerderij juist gekocht voor de wietteelt. Het OM eiste verbeurdverklaring van het pand. Door de vrijspraak ging dat niet door.