Consul Tjeerd Leistra Oorlogsgravenstichting: herinnering aan oorlogsslachtoffers levend houden

Het is zijn taak als consul voor de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Achtkarspelen om de veertien oorlogsgraven binnen de gemeentelijke grenzen jaarlijks in de gaten te houden. “We zijn op de achtergrond aanwezig en gaan alleen over tot actie als dat nodig is”, legt de nieuwe consul Tjeerd Leistra uit. “Het is van belang dat de verhalen rondom de oorlogsslachtoffers worden bewaard voor het nageslacht.”

De veertien oorlogsgraven in de gemeente zijn van burgers die het slachtoffer zijn geworden in de oorlog. “Sommigen waren werkzaam in het verzet en anderen zijn door represailles om het leven gekomen. Elk slachtoffer heeft zijn of haar eigen verhaal en het is belangrijk om die verhalen te bewaren. Wat voor mensen waren het en waarom zijn ze gestorven. Deze mensen hebben hun leven gelaten voor onze vrijheid. Dat is niet vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat hun geschiedenis wordt bewaard.”

Schuilenga

In Surhuisterveen ligt Taeke Schuilenga op de algemene begraafplaats. “Hij was een bekende inwoner van Surhuisterveen. Hij had een beschuit- en koekfabriek in het dorp. Zijn verhaal staat ook op de website van de Oorlogsgravenstichting. Ze proberen zo de geschiedenis achter ieder oorlogsslachtoffer te vertellen” Schuilenga werd op 4 november 1943 doodgeschoten door de Duitsers als represaille nadat de zoon van de fanatieke NSB-er Pier Nobach uit het Westerkwartier was dood geschoten door het verzet, zo staat te lezen op de site.

Belangrijk

De Oorlogsgravenstichting beheert de oorlogsgraven van mensen die gevallen zijn in de oorlog. Het gaat zowel om de Tweede Wereldoorlog als om andere oorlogen, maar in Achtkarspelen liggen alleen gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog, aldus consul Leistra. Hij werkt in het dagelijkse leven als specialist werkbeheer bij de gemeente Achtkarspelen en zijn werk als consul is een vrijwilligerstaak, legt hij uit. “Persoonlijk vind ik de oorlog ook heel interessant en het is belangrijk dat het verhaal wordt door verteld aan de jongere generaties. Door de oorlogsgraven goed te onderhouden blijft het verhaal van deze slachtoffers levend.”’

De oorlogsgraven liggen op verschillende begraafplaatsen in de gemeente, zoals Boelenslaan, Buitenpost, Drogeham, Gerkesklooster, Harkema, Surhuisterveen en Twijzel. “Het zijn in Achtkarspelen allemaal particuliere graven en de families van de oorlogsslachtoffers onderhouden ze goed. Mocht het echter gebeuren dat er geen contactpersonen zijn, de grafrechten niet meer worden betaald en de toestand van het graf verslechterd dan pas grijpen wij in. Ieder jaar doe ik een rondje langs de veertien graven en kijk naar de algehele indruk: staat het graf nog recht, is het schoon en zijn de letters goed leesbaar. En als consul hou ik de Oorlogsgravenstichting op de hoogte met een kort verslagje.”

Stichting

In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. In heel Nederland ondersteunen ongeveer 345 consuls de Oorlogsgravenstichting. Zij spelen een belangrijke rol bij het beheer en onderhoud van de graven. De Oorlogsgravenstichting houdt de herinnering aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers levend bij huidige en toekomstige generaties. Dit doen zij door hun levensverhalen te verzamelen en te delen en het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven waar ook ter wereld.