Combinatiebezoek Klooster Claercamp museum en kerk Rinsumageast

Rinsumageast In de zomer kunnen belangstellenden een combinatiebezoek brengen aan het Klooster Claercamp museum en de Alexanderkerk in Rinsumageast.

Het voormalige klooster, in gebruik van 1165 tot 1580, was eens het eerste en grootste cisterciënzer klooster van Noord-Nederland. Met in de hoogtijdagen honderden monniken en lekebroeders en veel grondbezit en uithoven in de regio.

Zo behoorde onder meer uithof Schiermonnikoog aan de ‘schiere’ (grijze) monniken. Monniken van dezelfde orde hebben zich thans weer op het eiland gehuisvest.

De Alexanderkerk uit de 11e eeuw heeft onder meer een crypte, uniek voor Noord-Nederland, en tevens een bijzonder dubbel ‘schip’. Het oudste deel is opgebouwd uit tufsteen uit de Eiffel in Duitsland. Rond de 13e eeuw kwam de baksteen cultuur steeds meer van de grond, met name door Klooster Claercamp en hun steenovens (’tigelwurken’) langs de Ee. Er zijn stenen van Claercamp, zogenoemde kloostermoppen, verwerkt in de kerk.

Het klooster Claercamp museum aan de Klaarkampsterwei 6 is op woensdag- en zaterdagmiddag open op afspraak via reserveer@kloosterclaercamp.nl. Entree 3,00 en kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Na een bezoek aan het kloostermuseum is er een mooie combinatie mogelijk met de kerk in Rinsumageast. De Alexanderkerk aan de Juckemawei 3 is op woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.30-17.00 uur. Daar wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.