Dak Enitor Primo in Buitenpost stort in na zware regenval

In de nacht van zaterdag op zondag is een deel van het dak van het bedrijf Enitor Primo in Buitenpost ingezakt. Een groot deel van de zondag is gewerkt om de restanten van het dak in het bedrijf voor kunststof profielen op te ruimen, de waterschade te beperken en de schade te inventariseren. In de wijde omgeving waren er meerdere meldingen van ernstige wateroverlast.

De brandweer was als eerste ter plekke en later op de dag is de hulp van sloopbedrijf Jansma en Van Dijk en een metaalbedrijf ingeroepen om de resten af te voeren. Het dak van het magazijn/nabewerkingsafdeling is ingestort. De productiemachines bleven onbeschadigd. Met hulp van medewerkers van Enitor Primo werd een groot deel van de dag gewerkt om het magazijn op te ruimen.

Niet alleen in Buitenpost, maar ook in Surhuisterveen, Harkema, Twijzel, Kootstertille en andere dorpen in de wijde omgeving stonden de straten blank en liepen huizen, kelders en garages onder water. De hoosbui richtte veel wateroverlast aan en de brandweer moest de hele zondag op verschillende plekken te hulp schieten.

Recordhoeveelheid

In verschillende dorpen vielen recordhoeveelheden aan regenwater. De foto’s van ondergelopen straten, tuinen, kelders, parkeerplaatsen, campings en bedrijfsruimten overstroomden de social media gisteren. De regenval begon aan het eind van de avond en ging een groot deel van de nacht door. De hoosbui liet in korte tijd een enorme hoeveelheid regenwater vallen in delen van de gemeente Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Noardeast-Fryslân.