Kleinschalige editie Kunst in de Kerk in Buitenpost

Het is iets kleinschaliger opgezet, maar Kunst in de Kerk gaat dit jaar wel door. In de Kruiskerk in Buitenpost tonen 17 kunstenaars hun werk rondom het thema ‘Een nieuw begin’. De kunstenaars zijn afkomstig uit de omgeving en laten ieder drie werken zien, zo vertellen de commissieleden van Kunst in de Kerk. Op vrijdag 30 juli gaan de deuren van de tentoonstelling om 13.00 uur open, die gratis toegankelijk is.

Zes dagen zijn de kunstwerken in de Kruiskerk te bezichtigen van 13.00 tot 17.00 uur. Het aanbod is heel divers en varieert van bloemsierkunst, olieverf schilderijen, keramiek tot quilts, pentekeningen en houtsculpturen. De ruimte in de kerk wordt met speciale wanden, panelen en sokkels omgebouwd tot een expositieruimte waar de verschillende kunstwerken worden opgesteld.

Gerke Procee is één van de commissieleden van Kunst in de Kerk en gaat de werken in de kerk plaatsen. “We zetten de kunstwerken van alle kunstenaars door elkaar zodat je overal langs komt. Andere jaren leverden de kunstenaars altijd vijf werken aan, maar we houden het dit jaar wat kleinschaliger in verband met corona. Iedere kunstenaar levert drie werken, waarvan één of meerdere te maken hebben met het thema ‘Een nieuw begin. We kunnen het nu wat ruimer opzetten en zo kunnen we de bezoekers meer ruimte geven om op een veilige manier langs de kunstwerken te lopen.”

Begin

De overige commissieleden van Kunst in de Kerk zijn Anneke Veenstra, Henny Procee, Rynette Leenstra en Wiepie Renkema. Ze zijn het erover eens dat het thema ‘Een nieuw begin’ heel goed past bij de expositie van dit jaar. “Vorig jaar ging de tentoonstelling niet door en we hebben het thema doorgeschoven naar dit jaar. Het past heel mooi bij deze bijzondere tijd. Het is heel toepasselijk in de coronaperiode. Het was lange tijd onzeker of Kunst in de Kerk wel door kon gaan, maar gelukkig is het mogelijk”, aldus commissielid Renkema.

Kunst in de Kerk begon dertien jaar geleden als een initiatief van Loes van Dam, de vrouw van de predikant en student van de Kunstacademie. “Het heeft zich steeds verder ontwikkeld, maar de basis is hetzelfde gebleven. We willen de expositie laagdrempelig houden met kunstenaars uit Buitenpost en omgeving. En verbinding staat centraal”, aldus Leenstra van de commissie Kunst in de Kerk. Een aantal van de commissieleden – Gerke Procee, Wiepie Renkema en Anneke Veestra – exposeert ook zelf op de meerdaagse expositie.

Donderdagavond is er een speciale opening met de kunstenaars. De kunstenaars zullen vanaf vrijdag 30 juli tot en met woensdag 4 augustus per tweetal als gastvrouw en -heer op de expositie aanwezig zijn met twee commissieleden. Ook komt er buiten een terras waar een kopje koffie kan worden gedronken. Een verloting moet zorgen voor de bestrijding van de kosten. “En met de verloting kan één van de bezoekers een kunstwerk naar keuze winnen”, aldus Renkema.