Drachtster speelt finale ‘Slechtste fanatieke golfer’ van Nederland

Op 31 juli speelt golfer Miente Steensma uit Drachten mee in de finale van ‘De slechtste fanatieke golfer van Nederland’. Hij is één van de vier finalisten die op golfbaan Bernardus in Cromvoirt, de moeilijkste baan van het land, mag strijden om de hoofdprijs. “De titel klinkt wat bedenkelijk, maar je moet zeker wel een balletje kunnen slaan. Je wordt tijdens de finale als een professional behandeld. Dat is op zich al een hoofdprijs. Het is een mooi avontuur”, aldus Steensma.

Hij ís als voorbereiding op de finale regelmatig te vinden op de golfbaan van Lauswolt. “Ik heb een handicap van 40 en ik kom eigenlijk niet lager. Hoe hoger je handicap hoe meer slagen extra je krijgt op de baan. Ik mag per hole zo’n drie extra slagen maken”, legt Miente uit. Hij speelt al een tijdje en noemt zichzelf een ‘gemiddelde amateur’ in de golfsport. Dat is ook de doelgroep die mee mag doen aan de ‘Slechtste fanatieke golfer van Nederland’. “Je moet een handicap hebben van boven de 30, anders ben je te goed om mee te doen. Je moet ook behoorlijk fanatiek zijn. Ik golf vooral in de wintermaanden en ik ben daarnaast in de zomermaanden een fanatiek wedstrijdfietser.” Een extra handicap heeft hij anderhalve week geleden opgelopen in een koers. Hij hield 8 hechtingen over in zijn handpalm na een valpartij met zijn fiets. De arts heeft er vertrouwen in dat het zaterdag tijdens de finale goed komt.

Met twee vrienden speelt hij geregeld op de golfbaan in Beetsterzwaag. “Lauswolt is één van de mooiste golfbanen van Nederland. Ik heb mezelf overigens opgegeven voor ‘Slechtste fanatieke golfer’. Ik voelde aan mijn water dat als ik het zelf niet deed, zij het wel voor me zouden regelen. Ik wilde ze daarom voor zijn”, aldus Miente. 8 jaar geleden raakte Miente met golf in aanraking en haalde hij zijn golfvaardigheidsbewijs (GVB). Via René de Jong van het Bewegingscentrum uit Drachten kreeg hij een golflidmaatschap aangeboden bij Lauswolt. “Ik verzorg al 16 jaar vrijwillig de spinninglessen en René golft zelf ook. Nu kunnen we af en toe even samen door de baan.”

Ziggo

De Drachtster golfer was één van de 120 inschrijvingen voor de titel ‘Slechtste fanatieke golfer’. Uit deze groep mochten 21 deelnemers meedoen aan de voorrondes. “De auditie was in Nieuwegein, waar we 9 holes moesten spelen. Alles werd vastgelegd door cameraploegen en het wordt ook uitgezonden op Ziggo rond 2 augustus. De Nederlandse Golf Federatie hoopt zo de sport wat meer onder de aandacht te brengen. Ze kijken hoe wij als gemiddelde golfer spelen op de baan van Bernardus, hoe we ons gedragen, wat onze clubkennis is en of wij de regels goed naleven. Ik werd gekwalificeerd als de ‘vrolijke’ golfer. Je moet ook wel geschikt zijn en met een babbeltje klaar staan. Je moet bijvoorbeeld niet bevriezen voor de camera’s.”

“Golfen is vooral een kwestie van techniek”, benadrukt Miente nog eens. “Ik speel nu zo’n twee keer per week en oefen dan vooral mijn techniek. Het wegslaan van de bal is een heel complexe beweging”, aldus de mede-eigenaar van de Tandprothetische praktijk aan de Bouriciuslaan. “Je moet uren maken en trainen, trainen, trainen. De andere finalisten staan natuurlijk ook niet stil.” Op zijn horloge kan hij de afstanden op de golfbaan tot de green zien. “Dat is wel makkelijk en helpt ook bij het maken van de keuze voor de juiste club. Je hebt meerdere clubs om de golfbal de juiste lengte mee te geven en het is dus van groot belang welke je kiest. “

Nog een extra handicap is dat hij geen diepte ziet. “Je hebt glooiingen in het gras en het is belangrijk dat je de ‘green kunt lezen’, zoals ze dat in golftermen zeggen. Ik heb een lui oog en zie geen diepte. Ik heb eigenlijk zaterdag een drie dubbele handicap”, aldus de golfer.

Vader/dochter weekend

Op 31 juli reist de Drachtster golfer samen met zijn dochter Sascha af naar Cromvoirt om er een gezellig vader/dochter weekend van te maken. “Zij gaat mee naar de finale en moet tijdens de wedstrijd even geduld met mij hebben en dan mag ze op zondag gaan shoppen. Ik moet dan geduld met haar hebben”, besluit de golfer lachend. “Maar het is al met al een heel mooi avontuur!”