Voor het grootste graffitikunstwerk van Friesland moet je straks naar Gerkesklooster-Stroobos

Zo’n 1000 vierkante meter. Zo groot wordt Frieslands grootste graffitikunstwerk, dat binnenkort moet verrijzen in Gerkesklooster-Stroobos.

De reusachtige loods van scheepswerf Barkmeijer. Wie vanuit Buitenpost aankomt in Gerkesklooster-Stroobos, kan ‘m moeilijk missen.

De loods hoort bij het tweelingdorp. Alleen: zeker nu de golfplaten groen beginnen uit te slaan, is het wel een beetje een grauw ontvangst.

Dat moet anders, dachten ze bij de Dorpsraad. ,,Het dorp kan wel wat kleur gebruiken’’, zegt voorzitter Christiaan van der Molen. En dus kwam er een plan: wat als het grijze aanzicht van de westzijde kan worden omgetoverd tot één, groot kunstwerk?

Doel is om alle inwoners bij het project te betrekken. Schoolkinderen gaan op graffiti-les en bepalen uiteindelijk het ontwerp. Die wordt dan uitgevoerd door Stichting Graffitiplatform Leeuwarden.

Maar voor het zover is, moet er nog wel wat gebeuren. Zo verdient de loods eerst nog een flinke schoonmaakbeurt. Pas dan kan er een laagje worden aangebracht zodat de spuitverf beter hecht. En dan zijn er ook nog de kosten, ongeveer 105.000 euro in totaal. Die zijn nog niet helemaal gedekt, weet Van der Molen. ,,Het laatste beetje moet nog.”

Als het een beetje meezit, kan het spuiten volgend voorjaar beginnen. Wat er dan op die muur gaat verschijnen? Iets kleurrijks. ,,Maar verder is het niet aan mij, maar aan de kinderen.”