Duizend bloembollen geplant bij Haersmahiem in Buitenpost

Wethouder Max de Haan van de gemeente Achtkarspelen heeft donderdag de eerste bol geplant bij het woonzorgcentrum Haersmahiem in Buitenpost . Plaatselijk Belang Buitenpost (PBB) riep ook de hulp in van leerlingen van de nabijgelegen basisscholen De Mienskip en De Lichtbron om de duizend bollen in de grond te krijgen, zodat het verzorgingshuis in het voorjaar omgeven wordt met kleurrijke bloemen.

Het initiatief voor de biologische bloembollen komt van de gemeente Achtkarspelen, die bollen beschikbaar heeft gesteld voor alle dorpen in de gemeente. Het gaat onder andere om krokussen, narcissen, sterhyacinten en blauwe druifjes. In Buitenpost worden er in totaal 5500 bollen geplant bij scholen en in verschillende buurten, legt Theo Bakker van PBB uit.

“We hebben een oproep gedaan om in Buitenpost aan de bollenplantactie mee te doen. Twaalf buurten hebben zich opgegeven en ook twee scholen, namelijk het Lauwers College en Aeres (het voormalige Nordwin College). Verschillende straten zijn al druk bezig geweest met het planten van de bollen. Sommigen wilden zelfs graag meer bollen hebben om hun buurt helemaal op te fleuren. Helaas hebben we als plaatselijk belang maar een beperkt aantal bollen gekregen van de gemeente.”

Rotondes

Ook de twee provinciale rotondes bij de entree van Buitenpost vanaf de N358 (vanaf Surhuisterveen) en vanaf de N355 (vanaf Twijzel) worden de komende weken voorzien van bloembollen, aldus Bakker. “We hebben meer dan 2000 bollen besteld als plaatselijk belang. En we willen ook nog de vier grote bloembakken die langs de binnenkomende wegen staan vullen. De bollen brengen veel kleur in Buitenpost in het voorjaar.”