Achtkarspelen hijst Orange the World vlag

Buitenpost - De gemeenten Achtkarspelen doet mee met de internationale campagne Orange the World. Daarom hees wethouder Margreet Jonker woensdagmiddag de Orange the World vlag bij het gemeentehuis in Buitenpost. Ook Tytsjerksteradiel doet mee. Hiermee laten de gemeenten zien dat zij de strijd tegen geweld tegen vrouwen steunen.

Het thema van de campagne van dit jaar is preventie. “Om het geweld tegen vrouwen terug te dringen, is het voorkomen van geweld ontzettend belangrijk. De signaalfunctie van onze wijkteams kan daarbij helpen,” aldus wethouder Margreet Jonker. Slechts 40% van de vrouwen die te maken heeft gehad met geweld vertelt over wat er gebeurd is. Ze weten vaak niet waar ze terechtkunnen, ze schamen zich en zijn bang dat niet te worden geloofd.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en eindigt op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen.