'In Wâldpyk giet net oer fêste paden'

Stichting MeM is de winnaar van de LF2028-prijs in de regio Noordoost-Fryslân. Atsje Lettinga heeft woensdag de bijbehorende cheque van 2028 euro in ontvangst genomen.

Het bedrag is een aanmoedigingsprijs die vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) in samenwerking met LF2028 is opgezet. Na elke openstellingsperiode van deze subsidie kiest de jury (per regio) een winnaar uit drie genomineerde IMF-projecten. Stichting MeM ontving eerder dit jaar IMF-subsidie voor het project ‘Wâldpykpaad’.

De jury is enthousiast over de manier waarop in dit project mensen verleid worden om met nieuwe ogen naar hun eigen woonomgeving te kijken: kennis van de natuur in de eigen leefomgeving zal bijdragen aan de waardering en de zorg. Het project is een mooie samenwerking van verschillende partijen en biedt een laagdrempelige opstap voor mensen met een minder kansrijke positie in de samenleving. De juryleden zijn Immie Jonkman, directeur van Arcadia (LF2028) en Judith Baarsma van Keunstwurk.

Grote verrassing

Atsje Lettinga was woensdag blij verrast. „Ik wist helemaal van niets. Het IMF zei alleen dat ze wilden komen kijken, dus dit was een grote verrassing, leuk! Het Wâldpykpaad wordt 17 februari geopend, we zijn nu bezig alles te ontwikkelen. Zoals palen, er komen een app en leskaarten voor kinderen. Willem Wâldpyk (Willem de Vries) van Omrop Fryslan komt het openen.”

Lettinga ziet het al helemaal voor zich. „Willem op skerjontsjes, klompen die oorspronkelijk door de familie Scherjon uit de Wâlden werden gemaakt. En met een Herder, een zakmes.” Het pad is net als de Wâldpyken eigenzinnig. „Er loopt wel een betonpad in het gebied, maar de Wâldpyk wil zijn eigen pad zoeken. Hij doet wat hij wil, niet over vaste paden lopen. Tja, je houdt ook geen schone voeten, laarzen of klompen op het pad”, lacht de voorzitter van MeM.

Egypte

Het initiatief is ontstaan vanuit gedachte dat ook mensen van ver van het nabijgelegen Egyptebos kunnen meegenieten. Maar zeker ook de eigen bevolking. „Het gaat er om dat ze leren waar ze eigenlijk wonen. Hier is ook een mooie pingo, ze leren hoe die ontstaan is. En het gaat er om dat je je daar bewust van wordt. Of bijvoorbeeld, waarom heet het hier Egypte? Het was ooit zandvlakte, een grote leemlaag met daarop zand. Maar ook is er uitleg over bijvoorbeeld brommels en vogels. Daarover moet je vertellen, zodat nieuwe generaties dat meekrijgen.”

Lettinga - afkomstig van Ferwerd - woont inmiddels 13 jaar met partner Sander Stienstra op Egypte. Ze hebben samen Paviljoen MeM, waar diverse activiteiten en optredens plaatsvinden. „Dat paviljoen is van ons, de stichting is opgericht voor alle maatschappelijke en culturele activiteiten”, legt ze uit. Het Wâldpykgevoel ligt haar inmiddels na aan het hart. „Het gevoel dat je mag zijn wie je bent. Maar ja, dat geldt voor ieder mens.”