Ierse folk van Fling in Kloosterkapel Sibrandahûs

SIBRANDAHÛS - De folkformatie Fling geeft op zondagmiddag 2 december een concert in Kloosterkapel Sibrandahûs. De groep, die de afgelopen jaren in binnen- en buitenland furore heeft gemaakt, brengt traditionele Ierse muziek in een pure akoestische vorm. Het concert begint om half vier.

De muziek van Fling is diepgeworteld in de Ierse traditie. Niettemin kenmerkt de uitvoering van zowel de traditionals als de eigen composities zich door een zeer eigenzinnige aanpak, waarbij de platgetreden paden worden vermeden. Fling is dan ook niet zo van de leutige meedeiners van het kaliber Wild Rover en Whiskey in the Jar, maar legt in haar muziek het accent meer op melancholieke kant van de Keltische muziek.

Spelvreugde

De fraaie arrangementen, de sterke instrumentbeheersing en de spelvreugde maken een optreden van Fling tot een feest. De laatste acht jaar heeft de groep veel lof geoogst met de diverse muziekprogramma’s, waarmee het viertal langs de theaters van Nederland heeft getoerd. Van Delfzijl tot Heerlen, steevast met zeer veel succes. Ook Kloosterkapel Sibrandahûs werd al enkele malen aangedaan. De laatste keer in januari 2016. Genoeg reden voor de muziekprogrammeurs om de band in dit jubileumseizoen van de Kloosterkapel weer eens naar Sibrandahûs te halen.

Fling brengt tijdens haar concerten aanstekelijke en intens gespeelde folk, variërend van opzwepende instrumentale melodieën (jigs en reels) tot dromerige, zacht klagende airs en ontroerende ballades. Het muzikaal zeer begaafde viertal maakt daarbij gebruik van traditionele instrumenten.

Uilleann pipes

Evertjan ’t Hart, die in 1996 aan de wieg van Fling stond, bespeelt de karakteristieke uilleann pipes (Ierse doedelzak), low whistles en bouzouki. Na een aantal personele wisselingen heeft de bezetting in 2004 haar huidige vorm gekregen. Naast Evertjan ’t Hart bestaat Fling uit zangeres Annemarie de Bie, die ook de Ierse dwarsfluit en de bodhrán (Ierse trommel) voor haar rekening neemt. Het kwartet wordt vol gemaakt door Siard de Jong, die fiddle, bouzouki en whistle speelt, en Philip Masure, die het geheel ondersteund met zijn virtuoze dragende gitaarspel. De formatie heeft vier cd’s uitgebracht, waarvan de laatste twee - Lost in Dunkineely (2006) en A Ditch near Cree (2011) – in de huidige bezetting.

Voor liefhebbers van akoestische (folk)muziek is het concert in de Kloosterkapel van Sibrandahûs een absolute must. Het optreden begint ’s middags om half vier (15.30 uur). Kaarten à €7,50 zijn te koop aan de deur. Er is geen voorverkoop. Zie ook www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl