Vrouw (23) met GHB rijdt slingerend over de Wâldwei

LEEUWARDEN/KOOTSTERTILLE - Twee maanden nadat ze door de politierechter voor rijden onder invloed van drugs was veroordeeld, zat een inwoonster van Kootstertille (23) opnieuw allesbehalve nuchter achter het stuur.

Op 10 januari was ze in Leeuwarden door de politie aan de kant van de weg gezet, nadat ze slingerend en met wisselende snelheden door de stad reed. Daar zou het niet bij blijven: op 20 april reed de Kootstertilse slingerend over de Wâldwei. Volgens getuigen reed de vrouw soms 60 en dan ineens weer 130 kilometer per uur. Het bleek dat ze deze keer niet alleen onder invloed was van GHB, ze had ‘s ochtends ook nog ‘een lijntje pep’ genomen, vertrouwde ze politierechter Klaas Bunk toe. Ze bedoelde speed, dat had ze een dag eerder in Groningen gekocht.

‘Het ging niet goed met mij’, antwoordde de vrouw op de vraag waarom ze zo vaak achter het stuur was gekropen, nadat ze drugs had gebruikt. Ze zat indertijd niet lekker in haar vel, ze had psychische problemen. Omdat ze zich niet goed voelde, had ze niet in de gaten dat ze haar medeweggebruikers in gevaar bracht. Ze is geholpen door haar familie, ze heeft een tijdje bij haar moeder ingewoond. Ze zei dat ze momenteel helemaal ‘clean’ is. Ze krijgt begeleiding van het Dorpenteam.

De officier van justitie was streng: hij eiste een gevangenisstraf van drie weken plus drie weken voorwaardelijk. Enerzijds omdat dat moet van de wet: nadat een taakstraf is opgelegd mag een rechter dat niet opnieuw doen. Er was nog een reden voor de officier om een celstraf te eisen: ‘Dit is strafrecht, het is geen maatschappelijke dienstverlening. Het gaat om ernstige strafbare feiten’.

De rechter zag toch nog een mogelijkheid om de vrouw uit de gevangenis te houden: dat ze de werkstraf had afgerond stond nog niet op haar strafblad. Bunk veroordeelde de Kootstertilse tot een werkstraf van 40 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken met een proeftijd van drie jaar. Verder moet ze zich melden bij de reclassering en moet ze zich laten behandelen bij de verslavingszorg. Ze kreeg een drugsverbod en ze moet meewerken aan drugscontroles. Ze mag twee jaar lang niet rijden: ze kreeg een rijontzegging van 15 maanden voor de nieuwe feiten, plus de negen maanden die ze in november vorig jaar voorwaardelijk opgelegd kreeg.