Koninklijke Luchtmacht oefent met Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Regio - De Koninklijke Luchtmacht oefent van maandag 19 tot en met vrijdag 30 november samen met het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) van de landmacht. Zij beoefenen de verdediging van eenheden, objecten en gebieden vanaf de grond tegen vliegtuigen, helikopters en (laser)geleide raketten.

De luchtverdedigingseenheid oefent vanaf vliegbasis Leeuwarden en de Vliehors Range op Vlieland samen met F-16’s, helikopers en andere vliegtuigen met als doel om het militair optreden van straaljagers, gevechtsleiding en grondgebonden luchtverdediging te trainen.

Het DGLC opereert met geavanceerde wapen- en radarsystemen die worden ingezet om luchtdoelen op (middel)lange afstand uit te schakelen. De aanwezige systemen beschermen onder andere tegen bemande en onbemande vliegtuigen, helikopters en kruisvluchtwapens. Een kruisvluchtwapen is een geleid wapen met een explosieve lading welke na de lancering naar zijn doel vliegt. De F-16’s en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht zullen voornamelijk boven de Noordzee oefenen, samen met een aantal andere (civiele) toestellen die de oefening ondersteunen. De landmachteenheden verplaatsen zich al vanaf 14 november door het Noorden van Nederland. Bij deze oefening wordt geen scherpe munitie gebruikt.

Informatie
Vanwege operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaande planning worden afgeweken. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten kunt u bellen met het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder