Zaak Van Seggeren: rechtbank wil onderzoek naar ouderdom DNA

LEEUWARDEN - De Leeuwarder rechtbank heeft in een nieuwe pro forma-behandeling van de rechtszaak tegen de weduwe van Tjeerd van Seggeren een aantal onderzoekswensen toegewezen. Het ging om verzoeken van de advocaat van de weduwe, maar de rechtbank kwam zelf ook met onderzoekswensen.

De rechtbank wil dat een deskundige nader onderzoek doet naar het DNA van de vrouw dat is aangetroffen op de kleding van Van Seggeren (37). De rechtbank wil antwoord op de vraag hoe lang het DNA op de kleding van het slachtoffer heeft gezeten. De verdachte zegt dat zij eerder op de dag van de moord seks heeft gehad met Van Seggeren. Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat het paar seks heeft gehad op de plek waar het stoffelijk overschot van Van Seggeren is aangetroffen.

Verder zullen op verzoek van raadsman Brian de Pree zullen een aantal getuigen worden gehoord bij de rechter-commissaris. Het gaat om een getuige die twee personen heeft gezien op de plaats delict, rond het tijdstip dat Van Seggeren om het leven moet zijn gebracht. Ook wil de raadsman de vader en de zus van het slachtoffer horen. Verder mogen het OM en de raadsman schriftelijk vragen stellen aan de deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) die de verfdeeltjes heeft onderzocht die in de auto van de weduwe en op de schedel van Van Seggeren zijn aangetroffen.

Volgens officier van justitie Henk Mous zijn de verfdeeltjes 'exact hetzelfde'. Het valt alleen niet vast te stellen of de deeltjes afkomstig zijn van dezelfde bron. De verdediging deed ook het verzoek om een reconstructie uit te voeren op en rond de plaats delict, met medewerking van de personen die daar in de buurt zijn geweest op de avond van de moord. Dat verzoek werd afgewezen, de rechtbank vond dat het onvoldoende gemotiveerd werd.

De rechtbank en de verdediging krijgen verder de beschikking over de beelden van de verhoren van de verdachte en de getuige die de twee personen zag op de plaats delict. Volgens De Pree wil zijn cliënte ook weten wat er precies is gebeurd op de avond dat haar man werd vermoord. 'Zij wil in ieder geval aantonen dat zij het niet gedaan kan hebben', aldus de raadsman. Een hernieuwd verzoek van De Pree om de voorlopige hechtenis van zijn cliënte te schorsen of op te heffen, werd door de rechtbank opnieuw afgewezen. De zaak werd voor maximaal drie maanden aangehouden.

Festival bezocht

Tjeerd van Seggeren (37) kwam in de nacht van 8 op 9 juli 2017 door geweld om het leven. Hij had die avond een festival in De Westereen bezocht. Zijn levenloze lichaam werd achter een bomenrij aan de Fûgelsang gevonden. Op basis van de verwondingen werd in eerste instantie gedacht aan een aanrijding. Van dat scenario is het Openbaar Ministerie (OM) afgestapt. In de omgeving van de plaats delict zijn geen sporen aangetroffen die daarop duiden. Zijn echtgenote werd in december vorig jaar opgepakt, sindsdien zit zij vast. Zij heeft altijd ontkend iets met het overlijden van haar man te maken te hebben.