Vrijspraak Pompster van bedreigen kinderen met pistool

LEEUWARDEN/KOLLUMERPOMP - Een 76-jarige inwoner van Kollumerpomp is maandag vrijgesproken van het bedreigen van twee kinderen met een wapen.

De man zou op 2 juli een pistool op de kinderen hebben gericht. Rechter Tom Wolters oordeelde dat het bewijs te mager was.

Twee kinderen, een jongen van 12 en een meisje van 10 jaar oud, hadden bij de politie verklaard dat de verdachte, staande in de tuin in van zijn woning aan de Jacob de Graafstraat in Kollumerpomp, een wapen op hen gericht zou hebben. Terwijl de kinderen doodsbang wegrenden, zou de man het wapen hebben afgevuurd. De verdachte had meteen al toen hij bij de politie was gehoord ontkend.

Hij zou op het bewuste tijdstip niet eens thuis zijn geweest. De politie had wel een luchtdrukpistool bij hem in beslag genomen. De man had een getuige aangebracht die zijn verhaal zou kunnen bevestigen. Die getuige, die twee maanden later door de politie werd gehoord, kon zich niet meer herinneren of de verdachte bij hem was geweest. Toch kwam officier van justitie Douwe Freerk Osinga tot de conclusie dat de Kollumerpomper vrijgesproken moest worden.

Er waren teveel twijfels. Daar ging de rechter in mee. Net als de officier had hij 'geen enkele reden' om te twijfelen aan het verhaal van de kinderen. Het probleem was volgens Wolters meer of de verdachte degene is geweest die het wapen op de kinderen heeft gericht. 'De officier moet bewijzen dat u de dader was', aldus de rechter. Dat was volgens Wolters niet 'spijkerhard' aangetoond.

Volgens advocaat Bart Canoy zou er nog iets anders achter de aangifte kunnen zitten: er zouden nogal wat mensen in Kollumerpomp zijn die een hekel hebben aan zijn cliënt. De Kollumerpomper kreeg wel een boete van 250 euro voor het bezit van een busje pepperspray. Het luchtdrukpistool en een in beslag genomen wapenstok krijgt hij terug.