Herfstactiviteiten bij De Spitkeet

HARKEMA - In de herfstvakantie organiseerde De Spitkeet speciale activiteiten voor de jeugd. Op 23, 24 en 25 oktober waren er van 's morgens elf tot 's middags vier uur verschillende activiteiten waarmee de kinderen zich prima hebben vermaakt. Zo waren ze in het Skieppehok druk en ingespannen bezig om een houten hart of vogel te beschilderen en die later te versieren met een pompon. In de tent naast het Skieppehok mochten ze braakballen van de kerkuil onderzoeken. Sommigen vonden dit eerst wat griezelig, maar uiteindelijk zaten ze toch met pincet en prikker enthousiast de uileballen uit te pluizen en ontdekten ze wat deze uilen zoal gegeten hadden, meestal veldmuizen maar ook spitsmuizen en zelfs ratten en vogeltjes. Hun buit kregen ze mee naar huis om het daar te laten zien en eventueel nog op te plakken. In het Weinhok was het een drukte van belang. Hier werden prachtige raceauto's in elkaar gezet en vooral de oudere jeugd, die wat beter met timmergereedschap om kon gaan, deed dit met groot plezier.

Ook op het hele terrein waren de kinderen bezig. Daar was een speurtocht uitgezet. Op diverse plaatsen hingen aanwijzingen en grote letters waarmee ze tenslotte het woord VRIENDSCHAP, het thema van deze week, moesten vormen. Er is heel wat gezocht en gepuzzeld maar tenslotte kwamen ze er uit. Ze konden dus knutselen en speuren maar daarnaast konden ze op de eerste dag een ritje met de bokkenkar maken, op de tweede dag ponyrijden en op de derde dag genieten van een hondenshow met frisby's. Een mooi gezicht hoe goed deze honden die schoteltjes kunnen vangen. In totaal hebben 570 ouderen en kinderen deze drie dagen het museum bezocht.

Op vrijdagavond deed De Spitkeet nog mee aan de coole kidsnight. Op deze avond was er op het terrein een speurtocht uitgezet en konden ze zich in het Skieppehok vermaken met diverse spelletjes. Ook hier kwamen nog zo'n 100 kinderen met ouders op af zodat het museum deze week zo'n 670 bezoekers binnen heeft gehad.

Zaterdag 27 oktober was de dag van de stamppotfiets- en wandeltochten. Er waren drie wandelroutes uitgezet van respectievelijk 8, 16 en 25 km. De korte bleef uiteraard in de buurt van Harkema, maar ging toch over leuke paden die voor sommigen nog onbekend waren. De lange gingen richting Boelenslaan, Rottevalle, Eastermar, ook vaak over oude en minder bekende paden. Voor de fietsers waren er twee routes. Eén van 34 en één van 50 km. Beide routes gingen via fietsknooppunten richting Ureterp, Wijnjewoude, Bakkeveen en dan via Frieschepalen weer terug richting Harkema. In totaal waren er 108 deelnemers; dit waren doorzetters die voor een bui onderweg niet bang waren en de meesten kwamen dan ook nat terug in het Skieppehok. Daar stond de boerenkool- en zuurkoolstamppot met spek en worst op hen te wachten en dat lieten ze zich goed smaken.