Wandeltocht Nacht van de Nacht door Museum Moddergat

Moddergat - Zaterdagavond werd tijdens de Nacht van de Nacht door Museum Moddergat een wandeltocht georganiseerd. Tijdens de wandeltocht werd het verhaal vertelt van Gerben Basteleur, die op wonderlijke wijze de ramp van Moddergat overleefde.

Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Paesens-Moddergat is de stormramp van 5 op 6 maart 1883. In die nacht werd de vloot van Paesens-Moddergat overvallen door een van de zwaarste voorjaarsstormen sinds mensenheugenis. Van de omgeslagen schepen verging de voltallige bemanning, behalve van de blazer De WL2 'Nooitgedacht'. Dit schip sloeg om, maar bleef drijven door de lucht, die in het ruim opgesloten zat. Aan boord bevond zich de 31 jaar oude visser Gerben Basteleur.

Na 24 uur spoelde het schip ondersteboven aan op Schiermonnikoog en hoorden de eilanders geklop uit het ruim komen. Nadat de romp was opengehakt kon de totaal verzwakte Gerben er uit worden gehaald. Zodra Gerben hersteld was ging hij weer op visvangst. In totaal kwamen er 83 vissers om, in de ijskoude golven van de zee ten noorden van de Waddeneilanden.

Nacht van de Nacht

De wandeltocht, die deels door buitendijks gebied liep, werd afgelegd in het aardedonker. Je zag alleen de bakens in de vaargeul rood en groen oplichten en de vuurtoren van Schiermonnikoog flitsen. De route werd aangelicht door fakkels met halverwege enkele vertellingen, na het afsluitende verhaal in It Fiskershúske kon je opwarmen met een kopje chocolademelk bij de vuurkorf. ‘De wandeling werd door 250 personen gewandeld’, een goede opkomst’ volgens Jacob Bosma van het museummoddergat. Onder de wandelaars waren enkel nazaten van Gerben Basteleur ‘Zij kregen een duidelijk beeld hoe de ramp zich 135 jaar geleden rondom Gerben Basteleur had voltrokken en waren onder de indruk hoe het Museum en de vrijwilligers dit verhaal onder de aandacht houden.

Foto’s Bote Sape Schoorstra