Geen onderzoek naar kwaliteit harddrugs: Dokkumers vrijgesproken

LEEUWARDEN/DOKKUM - Een stel uit Dokkum is donderdag vrijgesproken van het bezit van bijna 30 gram speed, doordat het Openbaar Ministerie had verzuimd de drugs door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te laten testen.

Op zich is het niet nodig dat het OM het NFI inschakelt, mits de verdachten zelf verklaren over de kwaliteit en het effect van de harddrugs. De verdachten in deze zaak waren echter niet zo te spreken over de kwaliteit. De man (44) vermoedde dat de speed was versneden met cafeïne. Zijn 48-jarige vriendin had indertijd al bij de politie verklaard dat de kwaliteit van de speed 'niet heel erg goed' was.

Dat was niet genoeg voor officier van justitie Angela van 't Oever om het bewijs rond te krijgen. De politie had een eerste, zogeheten indicatieve test gedaan, maar dat was onvoldoende om de Dokkumers voor drugsbezit te veroordelen. De rechter was het met de officier eens, zij sprak de verdachten vrij.

De politie had op 17 november vorig jaar een inval gedaan bij het stel, nadat er een tip was binnengekomen dat er in de woning een hennepkwekerij zou zitten. Dat bleek niet te kloppen, maar de politie vond wel een kleine 30 gram speed in de koelkast. Advocate Brenda van Lee plaatste grote vraagtekens bij de inval. Er was een warmtemeting gedaan -een wietplantage produceert nogal wat extra warmte-, waarbij al zou zijn aangetoond dat er in de woning niets afwijkends aan de hand was.