Zeldzame peersoort met Friese roots ontdekt bij De Spitkeet

HARKEMA - Tijdens de jaarlijkse fruitdag bij De Spitkeet konden de bezoekers appels en peren laten determineren. Elk jaar vertellen deskundigen van de ‘Vrienden van het Oude Fruit’ aan de eigenaren de naam en kenmerken van de fruitboom. Dit geeft bij de eigenaren naast informatie ook meer betrokkenheid bij hun fruitbomen. Regelmatig krijgen de vrijwilligers van de ‘Vrienden van het Oude Fruit’ dan ook het verzoek om een fruitboom te enten, zodat er weer ‘nazaten’ontstaan. Dit gebeurt tijdens de entdagen in februari. Op deze manier worden oude rassen weer vermeerderd en behoed voor uitsterven.

Op de afgelopen Fruitdag kwamen een paar jonge mensen uit Lippenhuizen met meerdere soorten appels en peren. Ze hadden een oud boerderijtje gekocht met een vervallen boomgaard erbij en wilden graag weten wat de namen van de fruitrassen waren. Hieronder was een heel unieke peersoort. Na gezamenlijk intensief speurwerk werd de peer herkend als Hallemine Bonne. Vergelijking met de eerder door de Vrienden van het Oude Fruit gevonden Hallemine Bonne in Marum bevestigde de naam. Hallemine Bonne is de enige peer waarvan met zekerheid is beschreven dat de oorsprong in Friesland ligt, namelijk in de buurt van Hallum. De bekende pomoloog (fruitdeskundige) Johann Hermann Knoop beschrijft dit in 1758 in zijn standaardwerk Pomologia. Deze zeer zeldzame peer is nu voor het eerst ook in Friesland terug gevonden. Dit dank zij de Fruitdag bij de Spitkeet.

Op de Fruitdag kwamen zo’n 260 bezoekers af. De wedstrijd ‘wie kan de langste schil schillen’ werd gewonnen door Ingrid Hoogendoorn. Voor de wedstrijd ‘wie maakt de lekkerst jam’ werden totaal negen potjes jam ingeleverd om deze te laten proeven door een jury. De zoete peren-jam gemaakt door mevrouw A. Kooistra werd als de lekkerste jam beoordeeld.