Fotoserie: Kunst ‘De Wite Kninen’ in gymlokaal

Dokkum ‘De Wite Kninen’ hebben zaterdag de expositie in oude gymzaal geopend voor publiek De vele belangstellenden konden genieten van verschillende soorten kunst.

De opening liep nog enige vertraging op, dit kwam doordat er twee medewerkers van een sloopbedrijf langs kwamen om het gymgebouw aan de Van Kleffenstraat te ontmantelen. Gastheer Inne Bilker maakte de twee slopers er op attent dat dit gebouw nog niet tegen de vlakte kon vanwege de inrichting als expositie ruimte. In alle consternatie vernielden ze een schilderij en vertrokken ze naar het volgende project. Burgemeester Marga Waanders opende vervolgens de expositie.

De expositie is tot stand gekomen door een collectief van kunstliefhebbers uit de omgeving, naar aanleiding van Culturele Hoofstad 2018 en zo ook in Dokkum de beleving van Culturele Hoofdstad 2018 te laten zien. Na gesprekken met de gemeente, subsidieverstekkers, bedrijven en instanties en hulp van Stichting Bolwerk werd het oude Gymlokaal aan de Van Kleffenstraat ingericht als expositieruimte en worden de kunstwerken die voor en door de bewoners van deze regio zijn gemaakt getoond. Het kunstenaarscollectief ‘De Wite Kninen’ hebben daarmee een eigen hol gekregen, De naamgeving ‘Wite Kninen’ is herleid uit de film Alice in Wonderland en wekte de afgelopen tijd voor nieuwsgierigheid op bij de bevolking in Noordoost Fryslân.

Kunstkijken

Van 29 september tot en met 14 oktober is de expositieruimte aan de Van Kleffenstraat geopend en gratis toegankelijk voor het publiek. Wanneer je de oude gymzaal binnenstapt krijg je een gidsje mee waarin de kunstwerken door middel van stukjes tekst beschreven worden. De expositie is geopend op woensdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 13.00 tot 21.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur.

Tekst en foto’s: Bote Sape Schoorstra