Harkemasters belagen woning en bekogelen auto met keien: werkstraffen

LEEUWARDEN - Een klap die een 32-jarige inwoner van Augustinusga op 30 april 2016 uitdeelde in de feesttent aan de Bosk in Harkema, had grote gevolgen. De Stynsgeaster had iemand die hem de hele avond had uitgedaagd een vuistslag gegeven. Na de klap ontstond een massale vechtpartij in de feesttent. De politie rukte met verschillende eenheden uit en het feest werd beëindigd.

Zes vrienden uit Harkema gingen vervolgens naar de kroeg. Uren later besloten ze om naar Augustinusga te gaan, om verhaal te halen bij de Stynsgeaster. Dat liep volledig uit de hand. Drie vrienden van de verdachten waren in april al voor de rechter geweest, woensdag waren de overige drie aan de beurt. Twee van hen, 22 en 29 jaar, verschenen op de zitting, een 24-jarige dorpsgenoot liet verstek gaan. Ook de Stynsgeaster en diens partner (28) hadden een dagvaarding gekregen.

De mannen waren vroeg in de ochtend met een taxi naar de woning van de Stynsgeaster gegaan. Ze belden aan, tikten op de ramen en bonsden op de deur. Daarbij zou een ruit gesneuveld zijn. Toen ze het scherm van een telefoon zagen oplichten, gingen ze er vandoor. De Stynsgeaster en zijn partner (28) hadden 112 gebeld, maar de politie wilde niet komen. De vriendin van de Stynsgeaster kwam de Harkemasters op de Boskamp tegen. Vanaf dat punt lopen de verhalen uiteen.

De vrouw zei dat ze de verdachten wilde opzoeken voor het geval de politie toch zou komen opdagen. De verdachten beweerden dat de vrouw bewust op hun was ingereden. Twee gingen achter een boom staan, een paar hadden keien naar de Opel Astra gegooid. Een kei verbrijzelde een zijruit van de Opel, een tweede knalde dwars door de voorruit.

De vrouw zei dat ze door de beschadigde ruit en doordat ze glas in haar ogen had nauwelijks iets zag. Ze was de stoep op en door het gras gereden om zo om de mannen heen te rijden. 'Ik dacht ik moet hier weg', zei ze. Ze bestreed dat ze doelbewust op de Harkemasters was ingereden.

Officier van justitie Margreeth Meijer dacht daar anders over, zij eiste voor de vrouw -wegens bedreiging- een werkstraf van 70 uur. Diezelfde straf eiste de officier voor de Harkemasters. Ook hun kameraden hadden in april taakstraffen van 60 en 70 uur gekregen. De rechter volgde wat betreft de Harkemasters de eis, de Stynsgeaster kreeg voor de mishandeling in de feesttent een boete van 250 euro. Zijn partner werd vrijgesproken. Beuker was er niet van overtuigd dat de vrouw de opzet heeft gehad de Harkemasters aan te rijden of te bedreigen.