Natuurwerkdag Koningin Julianaschool Kollum

KOLLUM - De kinderen van groep 6/7 van de Koningin Julianaschool uit Kollum hebben woensdag meegedaan aan de natuurwerkdag. De kinderen leerden door de Natuurwerkdag een stukje cultuur- en natuurbehoud in hun eigen regio.

Deze werkdag werd georganiseerd door Natuur- en Milieu Educatiecentrum De Klyster. Het centrum is een initiatief van de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland c.a. met als doel de natuur- en milieueducatie in deze gemeenten te ondersteunen en stimuleren.

De kinderen van de Koningin Julianaschool waren uitgenodigd op de boerderij van de familie van der Veen. De dag zat vol met activiteiten, de kinderen werden in drie groepen verdeeld. Zo moesten ze een Waldpykspel doen waarbij ze zoveel mogelijk opdrachten moesten uitvoeren op het erf. Door twee natuurgidsen kregen de kinderen hulp bij een ontdekpad in het weiland.

Hier werd naar slootdiertjes gezocht, werd gekeken hoe een elzensingel eruit zag en kregen ze les over het ontstaan van een elzensingel. Maar het allerleukste vonden de kinderen het derde onderdeel van de dag namelijk het snoeien (en dus onderhouden) van de houtwallen. Hierbij moesten de kinderen takken die te lang werden of over de sloot hingen, wegsnoeien met zagen en knipscharen.

De kinderen hebben erg van deze dag genoten en konden moe maar voldaan terugkijken op een prachtige natuur werkdag.

Foto’s Sake Beerstra