Man uit Westergeest (29) heeft mazzel in drie jaar oude alcoholzaak

LEEUWARDEN/WESTERGEEST - Het was voor een inwoner van Westergeest (29) een geluk bij een ongeluk dat hij pas drie jaar nadat hij was betrapt op dronken rijden, voor de rechter moest komen. Als de man eerder was veroordeeld, was hij zijn rijbewijs onherroepelijk kwijt geweest.

De Westergeester moest zich woensdag bij politierechter Willem Sikkema voor twee zaken verantwoorden: eind juni 2015 was hij in beschonken toestand met zijn snorfiets tegen een paaltje gereden. Op 2 juni van dit jaar was hij met drank in de auto gestapt. Bij een controle was hij tegen de lamp gelopen. Hij was op stap geweest, zei hij tegen de rechter. De eerste keer had hij bijna vijf keer teveel gedronken, de laatste keer had hij bijna vier keer teveel alcohol op.

Als de zaak van 2015 eerder voor de rechter was geweest, was de Westergeester zijn rijbewijs sowieso kwijt geweest. Volgens de zogeheten 'recidiveregeling alcohol' wordt het rijbewijs 'van rechtswege' onherroepelijk ongeldig verklaard als iemand in vijf jaar tijd twee keer met drank op aan het verkeer deelneemt. De tweede keer moet het promillage hoger zijn dan 1,8. De man had een promillage van 1,95. Hij heeft in 2015 wel het hele CBR-traject moeten doorlopen, inclusief de psychologische keuring.

Alles bij elkaar had hem dat zo'n 3000 euro gekost zei hij. En de snorfiets was kapot. Hij zal nu weer bij het CBR langs moeten, maar als hij de procedure goed doorloopt, is de kans groot dat hij het rijbewijs terugkrijgt. Als de zaak van 2015 eerder voor de rechter was geweest, had hij opnieuw rijlessen moeten nemen. Zelf zei hij dat hij helemaal is gestopt met drinken. Voor beide zaken kreeg hij een boete van 1000 euro en een rijontzegging van een half jaar, plus een half jaar voorwaardelijk. De rechter hield er rekening mee dat een van de zaken heel erg oud was.