Reiki-therapeut verdacht van verkrachting cliënte

LEEUWARDEN/OUDWOUDE - Een 68-jarige inwoner van Oudwoude die werkzaam was als Reiki-therapeut stond vrijdag terecht bij de meervoudige kamer van de Leeuwarder rechtbank omdat hij in december vorig jaar een cliënte zou hebben verkracht.

Tijdens een behandeling zou de man de borsten van de vrouw en haar geslachtsdelen hebben aangeraakt. Ook zou hij met een vinger in de vagina zijn geweest.

Officier van justitie Eelco Jepkema eiste een celstraf van vier maanden, plus vier maanden voorwaardelijk. Volgens Jepkema heeft de Oudwoudster 'een hele heftige inbreuk' gemaakt op het lichaam van het slachtoffer. De vrouw zat indertijd tegen een burn-out aan, ze kwam via een familielid bij de verdachte terecht. Na een verkennend gesprek belandde ze op de massagetafel, de kleren gingen uit.

In een Reiki-behandeling gaat de therapeut op zoek naar blokkades in de energiestromen in het lichaam. Zo ook deze keer, de verdachte vond blokkades in, zoals hij het noemde, 'de seksuele energiebaan' van het slachtoffer. De man zei dat hij het gebied rond de borsten en de clitoris aan moest raken. Hij zou niet met zijn vingers in de vagina zijn geweest, iets wat hij bij de politie wel had toegegeven.

Hij beweerde dat hij op geen enkel moment seksuele bedoelingen of gevoelens heeft gehad. 'Als het met seks te maken had, was het niet goed geweest', zei hij. Achteraf vond hij dat hij 'naïef' was geweest, door niet tegen de vrouw te zeggen wat er kon gebeuren. 'Daar heb ik toen niet aan gedacht. Ik wilde voor haar het beste, de opdracht was om haar snel beter te maken', aldus de Oudwoudster.

Het slachtoffer heeft volgens haar advocate tot op de dag van vandaag last van wat haar is overkomen. De vrouw vordert 5000 euro smartengeld en ruim 600 euro voor kosten die ze moest maken. De officier is ervan overtuigd dat de man meerdere keren met zijn vingers in de vagina heeft gezeten. Dat hij geen seksuele bedoelingen had, maakt niet uit volgens Jepkema. 'Het gaat om het karakter van de handelingen'. Ondanks de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, hij kan eigenlijk thuis niet gemist worden, eiste de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.