Onthulling kunstwerk 'Anno 1630' in Dokkum

Dokkum - Het was het jaar 1630 toen twee kapiteins van de Friese Admiraliteit acht zeerovers gevangen namen. De mannen uit Duinkerken voeren al rovend langs de Friese kust.

Met een list werden ze in Dokkum gevangen genomen. Twee wisten te ontsnappen, en één kreeg een lijfstraf. Vijf zeerovers werden opgehangen aan de galg die aan de kade stond. Bijna 400 jaar wordt ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis is vanmiddag het kunstwerk ‘Anno 1630’ van Frank van Dijk onthuld door wethouder Pieter Braaksma en Nykle Dijkstra van de historische vereniging Noordoost-Friesland.

Nykle Dijkstra, van de historische vereniging, ontdekte vorig een Dokkumer zeeroverslied uit 1630 in de liederenbank van het Meertens Instituut. Het origineel lag in de London Library, waar Nykle een scan van het lied opvroeg. Shantykoor ‘de Admiraliteitssjongers’ maakte op basis hiervan een lied, en bracht het nummer vorig jaar tijdens de Admiraliteitsdagen ten gehore. Daarmee is het idee ontstaan om de strop terug te brengen aan de Halvemaanspoortbrug. Ruimtelijk ontwerper Frank van Dijk bedacht het kunstwerk ‘Anno 1630’.

Welkomstlied ‘Ode aan Dokkum’ door Admiraliteitssjongers zongen het welkomstlied ‘Ode aan Dokkum’ waarna kStadsschutterij Sloten een ceremonie hield met aansluitend kanonschoten. Vervolgens werd het kunstwerk onthuld.

Ceremoniemeester deze middag was Sipke Jan Bousema.

Foto’s Jan van Empel