CH Drogeham staat bol van hoogtepunten

DROGEHAM - Het concours hippique van Drogema was zaterdag een programma hoogtepunten in de tuigsport met Friese paarden, KWPN’ers en hackney’s, met daar tussendoor ook sport met een barrelrace voor pony’s, een dressuur- en menshow van het nationaal team en zelfs een show van oude tractoren.

Een hoogtepunt moest worden het kampioenschap voor Friese dekhengsten, maar met slechts vier aanspanningen in de ring viel dat een beetje tegen. Los van de discussie dat een deelnemersveld met vier aanspanningen met zo’n groot publiek voor een volwaardig kampioenschap zorgde, was er niets af te dingen op de kwaliteit en prestatie van de winnaar en dat was Eise 489 van Jelmer Chardon uit Jorwert. In een sfeervol concours kreeg chardon het publiek op de banken en liet zien dat zijn hengst het beste bewaarde voor het laatste kampioenschap van dit seizoen op gras.

Voor de Jorwerter was het zelfs de derde achtereenvolgende jaar dat hij de titel pakte met deze hengst. ,,Kampioen wurde yn dizze klasse is al geweldich. Mar je sjogge wol dat de konkurrinsje hieltyd tichterby komt. Dat hâldt my skerp, mar docht my wol beseffen dat it hieltyd dreger wurdt om dit nivo fêst te hâlden. As it dan foar de tredde kear wol wer slagget, soarget dat fansels foar in hiel goed gefoel.’’

Misschien bang om te verliezen waren er in de arena van Drogeham niet meer eigenaren die hun van de Friese dekhengsten wilden presenteren of in de etalage durfden te zetten. Hoe dan ook, naast Chardon waren het alleen de familie Folmer uit Nunspeet met Uldrik 457, Germ Aise Bouma (Aldeboarn) met Wylster 463, Pieter Okkema (Witmarsum) met zijn Rommert 498 en Hendrik Eppinga uit Oudemirdum die zich aanmeldde. Eppinga zag er op het laatste moment van af om Hendrik Eppinga te laten starten met zijn Wimer 461. De eindstrijd ging tussen Uldrik 457 (Dries 421) van Folmer gereden door Lambertus Huckriede en titelverdediger Jelmer Chardon met Eise 489. ,,Wat der oan de start stie in dit kampioenskip, binne stik foar stik hiel goede hynders en as je dan winne is dat geweldich’’, zei de winnaar, die in de finale alleen nog moest afrekenen met Uldrik 457.

Volgens Sybren Minkema uit Frieschepalen, die derde werd met Wylster 463, zouden hengstenhouders en rijders zich in het belang van de tuigsport juist verplicht moeten voelen om starten. Chardon probeerde andere overwegingen van collega hengstenhouders te begrijpen om hun dekhengst niet in te schrijven voor dit kampioenschap, maar zelf twijfelde hij geen moment. ,,As je sa’n hynder as Eise op stâl ha, dan wolle je dy net iens thúslitte. Fansels, it is net maklik om tsjin Eise te konkurearen.’’

In de finale van de nieuwelingencompetitie won Sybren Minkema (Frieschepalen) met Nane 482 dit seizoen alle acht wedstrijden en pakte zo in Drogeham ook de eindoverwinning. ,,It moaie is dat ik der sels hast gjin wurk fan ha. Nane rint maklik en docht wat je fan him ferwachtsje meie. Hy lit ús noait ien kear yn ‘e steek.’’ In de finale was er een tweede plaats voor Udo de Haan (Beetsterzwaag) met Rinse PJ uit de stal van Wijbenga en Van der Ark in Oudwoude. Voor Rinse PJ (Thorben 466) leverde dat ook de tweede plaats op in de eindstand, vóór Siert 499 (Dries 421) van Rob en Gea Lemstra uit Kootstertille.

Regerend nationaal kampioen in de damesklasse Jolanda Schreuder reed naar de overwinning met Chris fan Wylgster Pragt. Met acht tweespannen in de ring ging de overwinning Udo de Haan (Beetsterzwaag) met Het Swarte Paert Sierd PJ en Rinse PJ. In de ereklasse was het Henk Hammers die met Joppe van Nienke Schrale (Oudehaske) de zegereeks van deze zomer afsloot met een overwinning. Op plaats twee was het Sybren Minkema (Frieschepalen) die met Filou SB zij partner joolanda Schreuder voorbleef, die zo derde werd met Chris fan Wylgster Pragt.

Het slotstuk was de strijd om de Frank Roest Prijs, waarin de geplaatsten uit rubrieken van de hele dag het tegen elkaar opnamen. Deze Grote Prijs was uiteindelijk voor Harry van Middelaar uit Hoornsterzwaag met Brandy, winnaar ook van de tuigpaarden in de ereklasse.

Bram Buruma